Naslovna » Poslovne vijesti » Sindikat radnika u zdravstvu RS-a zaprijetio generalnim štrajkom

Sindikat radnika u zdravstvu RS-a zaprijetio generalnim štrajkom

image
Foto: Ilustracija

Unija sindikata radnika u zdravstvu Republike Srpske najavila je štrajk upozorenja, kao i generalni štrajk radnika u zdravstvu Srpske, ukoliko ne budu obezbijeđeni potrebni uslovi za isplatu plata sa obaveznim doprinosima.

“Od osnivača i poslodavaca u javnim zdravstvenim ustanovama zahtijevamo da obezbijede uslove da se isplate plata sa obaveznim doprinosima vrše redovno i u skladu sa odredbama Zakona o radu, kao i da rok u kojem se radnicima moraju isplatiti zarađene plate ne može biti duži od 30 dana”, poručila je danas član Glavnog odbora strukovnog sindikata doktora medicine Republike Srpske Tatjana Jovičić.

Ona je navela da je donesena i odluka da protiv svih direktora javnih zdravstvenih ustanova za koje se utvrdi da su zbog kašnjenja isplata plata sa doprinosima odgovorni za kršenje odredbi Krivičnog zakona Republike Srpske budu podnesene i odgovarajuće krivične prijave kod nadležnih tužilaštava.

Upravni odbor Unije saopštio je da će u slučaju organizovanja štrajka udruženi sindikati obezbijediti sve potrebne uslove da se svim pacijentima zaštite garantovana prava na zdravstvenu zaštitu.

Upravni odbor je pozvao i radnike Bolnice Istočno Sarajevo da do 25. juna prestanu sa organizovanjem informativnih zborova radnika.

Grupa radnika Bolnice Istočno Sarajevo održala je juče i danas informativni zbor na kapiji ove zdravstvene ustanove da bi izrazili nezadovoljstvo “zdravstvenim sistemom i položajem zdravstvenih radnika u Republici Srpskoj”.

/Srna

Izvor: Sindikat radnika u zdravstvu RS-a zaprijetio generalnim štrajkom