Naslovna » Financijska tržišta » Srbija će tražiti podatke o klijentima HSBC banke

Srbija će tražiti podatke o klijentima HSBC banke

image
HSCB

Srbija će zatražiti od švicarskih poreskih vlasti informaciju o računima građana iz Srbije koji su držali novac u švicarskim ogranku britanske banke HSBC, izjavio je danas vršilac dužnosti direktora Poreske uprave Srbije Marko Marinković.

Kako su objavili mediji, ta banka je pomagala bogatim klijentima, uključujući i klijente iz Srbije, da izbjegnu poreze i sakriju milione dolara. Na listi od 200 zemalja, Srbija se po broju klijenata nalazi na 106. mjestu, sa 38 klijenata i ukupno 46,6 miliona dolara.

Marinković je nakon skupa u Uniji poslodavaca Srbije kazao novinarima da još nije utvrđeno da li je to tačna informacija, ali da će Poreska uprava, zajedno sa drugim nadležnim organima, posvetiti tome “maksimalnu pažnju”.

“Čak i da imamo i da znamo identitet lica i iznose koje su iznosili iz zemlje, nismo u mogućnosti da ih objelodanimo, zato što to predstavlja službenu tajnu, jer ukoliko je istina to što je napisano u medijima, onda sigurno zavrjeđuje pažnju istražnih organa, a protivzakonito je otkrivati detalje iz istrage”, rekao je Marinković, prenosi Indikator.ba.

On je dodao da i Zakon o poreskom postupku i poreskoj administraciji takođe zabranjuje Poreskoj upravi da iznosi podatke o fizičkim licima, poreskim obveznicima i njihovim poreskim obavezama.

Izvor: Srbija će tražiti podatke o klijentima HSBC banke