Naslovna » Kompanije » Sredstva planirana za RiTE Bugojno idu u dokapitalizaciju rudnika

Sredstva planirana za RiTE Bugojno idu u dokapitalizaciju rudnika

image

Elektroprirvreda BiH preusmjerit će planirana sredstva za kapitalna ulaganja za 2014. godinu kako bi se obezbijedila sredstava za dokapitalizaciju rudnika Kreka i Đurđevik koji su nastradali u pooplavama, izvještava Indikator.ba.

To će se učiniti tako što će se iznos planiranih sredstava u okviru kapitalnih investicija koja su namijenjena za termoelektranu RiTE Bugojno smanjiti za dva miliona KM, dok će se iznos planiranih sredstava za dokapitalizaciju rudnika uvećati za dva milioa KM.

Ovom relokacijom sredstava ne mijenja se suma planiranih sredstava za ulaganja Elektroprivrede BH za 2014. godinu koja iznose 425.327 hiljada KM.

Zbog obima šteta u Rudniku Šikulje ugrožen je kontinutet proizvodnje i prodaje uglja u Rudnicima Kreka, zbog čega je izvjesno da ovo društvo može mati problema sa održavanjem likvidosti, odnosno da neće moći da iz vlastitih sredstava podmiruje obaveze prema dobavljačima, zaposlenim, obaveze po osnovu raznih dažbina i druge obaveze. Na ovaj način bi bilo ugroženo poslovanje rudnika i dovedene u pitanje isporuke uglja prema EP BiH i drugim kupcima. S obzirom na to, EP BiH će izvršiti dokapitalizaciju Rudnika Kreka Tuzla sa 1,5 miliona KM kroz uplatu gotovinskh sredstava što će predstavljati značajnu podršku u očuvanju likvidnosti.

Takođe, Rudnik Đurđevik obavijestio je EP BiH da štete nastale za ovaj rudnik, a zbog čega je obustavljena proizvodnja na površinskim kopovima Potočari i Višća, ne može sanirati vlastitim sredstvima te da je ugrožena realizacija planova poslovanja, ali i tekluće funkcionisanje i servisranje obaveza.

Elektroprivreda BiH će radi finansijske konsolidacije i jačanja ovog društva izvršiti dokapitalizaciju Rudnika Đurđevik sa 500 hiljada KM.

Odluke o dokapitalizaciji rudnika Kreka i Đurđevik trebalo bi da budu donesene na Skupštini EP BiH 24.7.2014. godine, a rok za njiihovu realizaciju nakon donošenja je 30 dana.

U EP BH napominju da ove transakcije neće predstavljati trošak nego dugoročno ulaganje te se neće odraziti na finansijski rezultat kompanije u 2014. godini.

/Indikator.ba

Izvor: Sredstva planirana za RiTE Bugojno idu u dokapitalizaciju rudnika

Komentiraj ovo

Vaša email adresa neće biti objavljena.Obavezna polja su označena *

*

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>