Naslovna » Tag Arhive: aerodrom

Tag Arhive: aerodrom

Mostarski aerodrom zbog pape Franje bilježi blagi rast prometa

Dolazak pape Franje u Sarajevo postići će efekt i na druge gradove u Bosni i Hercegovini, a među njima je svakako i Mostar. Prvenstveno se misli na mostarski aerodrom koji ovih dana bilježi porast letova i čarter letova, a time i broja putnika koji žele doći u Sarajevo 6. juna. “Aktuelno je povećanje broja putnika, pogotovo u odnosu na prošlu ... Opširnije »

Kijev platio ruskom Gazpromu 1 45 milijardi dolara duga

Ukrajinska kompanija Naftogaz platila je Gazpromu prvu tranšu od 1,45 milijardi dolara duga, od ukupno 3,1 milijarde dolara koliko Kijev treba da plati do kraja godine, saopćio je Naftogaz. Nakon nekoliko krugova pregovora, Ukrajina, Rusija i Evropska unija našli su u četvrtak privremeno rješenje spora u vezi s isporukom ruskog plina koji osigurava snabdijevanje Ukrajine, ali i zapadne Evrope. Izvor: ... Opširnije »

Aerodrom Sarajevo nema informacije o otvaranju letova kompanije BWA

Aerodrom Sarajevo Iz Međunarodnog aerodroma Sarajevo danas su za Agenciju FENA potvrdili da nemaju informacije o otvaranju letova kompanije Bosnian Wand Airlines s tog aerodroma. U medijima se danas pojavila informacija da će Bosnian Wand Airlines pokrenuti letove u narednom periodu sa dva aviona, Airbus A320 i A321, koji će povezivati Sarajevo i druge aerodrome u BiH i svijetu.   ... Opširnije »

Aerodrom Tuzla potpisuje petogodišnji ugovor sa Wizz Airom u planu letovi za Beč i Minhen

Do tada bi aerodrom, prema riječima v.d. direktora Rifeta Karasalihovića, poslovao na pozitivnoj nuli. “Ovim ugovorom će van snage biti stavljen postojeći ugovor, a novi bi se zvanično počeo primjenjivati od juna 2015. godine. S novim ugovorom bi trebali povećati broj zračnih operacija na 21 sa dosadašnjih 14. Također, uduplat ćemo prihod po putniku, a doći će i do novih ... Opširnije »

Aerodrom Sarajevo: Povećan broj putnika aviooperacija i civilnog karga

Aerodrom Sarajevo Kroz Međunarodni aerodrom Sarajevo u septembru ove godine prošlo je 71.168 putnika, što je sedam posto više u odnosu na isti period 2013., a ostvareno je i povećanje broja aviooperacija, kojih je realizovano 577 ili 11 posto više u odnosu na isti period prošle godine. Također, u septembru 2014. procesuirano je ukupno 188.484 kg komercijalnog, odnosno civilnog karga, ... Opširnije »

Banjalučki aerodrom: Povećanje broja putnika za skoro 300 posto

Banjalučki aerodrom Na aerodromu Banja Luka od januara do 25. augusta ove godine na 1.133 leta prevezeno je 18.114 putnika, što u odnosu na prošlu godinu predstavlja povećanje broja putnika za 286 posto. Direktor banjalučkog Aerodroma Miroslav Janjić rekao je Srni da je ovo pozitivan pomak u odnosu na prethodne godine, te da sigurno može i bolje.  “S jedne strane ... Opširnije »

Banjalučki aerodrom obara rekorde

Aerodrom u Banjoj Luci Na aerodromu BanjaLuka od januara do 25. avgusta ove godine na 1.133 leta prevezeno je 18.114 putnika, što u odnosu na prošlu godinu predstavlja povećanje u broju putnika od 286 odsto. U istom periodu na realaciji Banjaluka – Beograd – Banjaluka, prevezeno je 12.592 putnika. U ljetnjoj sezoni organizovan je i čarter let za Tivat, a ... Opširnije »

Aerodrom Banja Luka: Prevezeno 18.114 putnika

Aerodrom Banja Luka Na Aerodromu Banja Luka od početka januara do danas obavljeno je više od 1.130 letova i prevezeno 18.114 putnika. U entitetskom resornom ministartsvu navode da aviosaobraćaj u Republici Srpskoj bilježi rast broja putnika, nakon što je od decembra 2013. godine uvedena aviolinija Banja Luka – Beograd. Također, od 29.juna ove godine godine u funkciji je čarter let ... Opširnije »

Sarajevski aerodrom obilježava 18 godina od poslijeratnog otvaranja

Foto: Podsjeća se da je svečanost poslijeratnog otvorenja upriličena 15. augusta 1996., a otvorenju su prisustvovali tadašnji predsjednik Predsjedništva Bosne i Hercegovine Alija Izetbegović i američki državni sekretar Warren Christopher. Prve letove na novootvorenom aerodromu obavila je hrvatska aviokompanija Croatia Airlines na liniji Zagreb-Sarajevo-Zagreb i turska čarter aviokompanija Top Air, na liniji Istanbul-Sarajevo-Istanbul. Od te godine kreće ekspanzija planirane rekonstrukcije ... Opširnije »

Hoće li Wizz Air proglasiti Aerodrom Tuzla baznim?

Sastanku su prisustvovali i ministar prometa i komunikacija FBiH Enver Bijedić, ministar trgovine, saobraćaja i turizma TK-a Mustafa Isabegović i direktor JP MAT d.o.o. Esed Mujačić. Značajno povećanje obima saobraćaja i profesionalno pružanje aerodromskih usluga opredjelilo je mađarsku niskobudžetnu kompaniju Wizz Air da u narednom periodu razmatra mogućnost proglašenja Aerodroma Tuzla baznim aerodrom, što bi imalo za cilj stalno stacioniranje ... Opširnije »

Aerodrom Banja Luka i BH Airlines uvode let za Tivat

“Uspostavljanjem ove aviolinije, našim građanima otvaramo vrata ka Crnoj Gori”, izjavio je direktor Aerodroma Republike Srpske Miroslav Janjić. Nadležni u Aerodromu Banja Luka tvrde da su tehnički i operativno spremni za najavljenu avioliniju. “Saradnju u realizaciji ove čarter linije smo ostvarili sa avioprijevoznikom, BH Airlinesom, sa kojim imamo korektnu saradnju”, istaknuli su u banjalučkom aerodormu. Izvor: Aerodrom Banja Luka i ... Opširnije »

Međunarodni aerodrom Sarajevo obilježava 45 godina rada

Po otvorenju aerodroma 1969. godine, koji je tada nosio naziv “Aerodrom Butmir-Sarajevo”, na novoizgrađenu pistu, prvi je sletio JAT-ov ”konvef” na liniji Zagreb – Sarajevo, čime je novo sarajevsko zračno pristanište uspješno položilo svoj prvi ispit. Otvaranje međunarodnog aerodroma značilo je i da se otvaraju novi putevi i mogućnosti za razvoj civilnog zrakoplovstva, a promet putnika i letova u tom ... Opširnije »