Naslovna » Tag Arhive: država

Tag Arhive: država

Država osnažuje Jadransku i HPB stiže Agram banka

U zoni srednjih i malih domaćih banaka trenutno se zaokružuju još dvije strateški važne operacije. U prva tri mjeseca smanjili operativni gubitak/Davor Puklavec/PIXSELL Vlada je na ovotjednoj sjednici potvrdila da je odlučna poduprijeti kapitalno jačanje Hrvatske poštanske banke. Donijela je odluku o osiguranju uvjeta za provedbu dokapitalizacije za 550 milijuna kuna. I dalje se, doduše, ne zna tko će sve ... Opširnije »

FOTO: Država BiH i njena ekonomija najgora je ekonomija u Evropi

Foto: Anadolija Građani Bosne i Hercegovine već odavno su željni kvalitetne vlasti, poručeno je na redovnoj nedjeljnoj sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca "Krug 99", čija je danasnja tema bila "Nužni principi u formiranju vlasti", javlja Anadolu Agency (AA). Profesorica na Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu Lada Sadiković se, u svome izlaganju, osvrnula na izvještaj Svjetske banke ... Opširnije »

Država prodaje 20 posto Luke Ploče

Dionice će se prodavati u četiri paketa. Početna cijena 48,4 mil. kuna/IČ/PIXSELL Javna dražba za 84.547 dionica ili 19,98 posto dionica Luke Ploče koje su u vlasništvu države i Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO) održat će se 17. listopada putem trgovinskog sustava Zagrebačke burze, a početna cijena iznosi 48,36 milijuna kuna, objavio je u četvrtak Centar za restrukturiranje i ... Opširnije »

Dijeli se slovenski Geoplin država dobiva plinovod a Petrol trgovački dio

Kompanija za transport i trgovanje prirodnim plinom mijenja vlasničku strukturu. I Petrol bi mogao dobiti nove vlasnike Geoplin, slovenska kompanija za trgovinu i transport prirodnog plina, za nekoliko mjeseci odvojit će se od svoje infrastrukturne tvrtke Plinovodi. Prema planu, kojeg navodi list Finance, država će dobiti infrastrukturu, odnosno Plinovode, a Petrol trgovački dio kompanije, Geoplin. Trenutno je u tijeku procjena ... Opširnije »

Sindikat traži da država zaštiti radnike HT-a

HT je tada imao 11.400 radnika, a kako je u međuvremenu zaposleno 3.000 ljudi, još uvijek najprofitabilnija kompanija u Hrvatskoj sada broji 4.000 zaposlenih, ističe sindikat. Photo: Marko Lukunic/PIXSELL U povodu novih otkaza u Hrvatskom telekomu (HT), Hrvatski sindikat telekomunikacija (HST) zatražio je od državnih čelnika da Hrvatska zaštiti svoje nacionalne interese, te propiše i primjeni mehanizme kojim će profitabilnim ... Opširnije »

Od 140 država BiH na zavidnom 8. mjestu po gostoprimstvu

Svjetski privredni forum objavio je ovog mjeseca izvještaj o gostoprimstvu prema turistima u 140 zemalja, a BiH je rangirana na osmom mjestu, što je poslije Makedonije koja je na četvrtoj poziciji, najbolji rezultat od zemalja regiona, piše therichest.com, prenosi bh. novinska agencija Patria. Od balkanskih država, Bugarska je najgore rangirana i zauzima 132. poziciju, dok je Island najbolje pozicioniran. Najnegostoljubivije ... Opširnije »

VIDEO / Cerić: Država moće izaći za zelene grane

Nezavisni kandidat za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Mustafa Cerić poručio je svom protivkandidatu na ovu funkciju Bakiru Izetbegoviću, zamjeniku predsjednika SDA, da povuče svoju kandidaturu u intersu Bošnjačkog naroda i države BiH. “Četiri godine neefikasnog rada obilježilo je Izetbegovićev mandat u Predsjedništvu BiH. Osim dobrih odnosa sa zvaničnom Ankarom, nije obišao niti jednu drugu važnu i veliku zemlju. Poručujem mu ... Opširnije »

Za pola godine država zaradila skoro 19 miliona KM za izdavanje ličnih karata

U proteklih skoro šest mjeseci zahtjeve za izdavanje novih ličnih karata u Bosni i Hercegovini podnijelo je 985.632 građana, potvrđeno je za Anadolu Agency (AA) iz Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) BiH. Za njihovo izdavanje građani su platili 18.820.839 KM ili oko 9,41 miliona eura. Samo za lične karte građani su platili 17.741.376 KM, a za ... Opširnije »

Wall Street: Dobri gospodarski podaci S&P iznad 2.000 bodova

S&P 500 porastao je 0,11 posto, na 2.000 bodova, dok je Dow Jones ojačao 29 bodova, ili 0,17 posto. Foto: Thinkstock Wall Street je u utorak po prvi puta u povijesti zatvoren sa S&P 500 indeksom iznad 2.000 bodova, što se zahvaljuje naznakama jačanja američkog gospodarstva. S&P 500 porastao je 0,11 posto, na 2.000 bodova, dok je Dow Jones ojačao ... Opširnije »

Petrokemija uspješno dokapitalizirana

Iako se raspon kretao između 30 i 100 kuna, Uprava je utvrdila konačnu cijenu od 30 kuna. Foto: B. Šćitar/PIXSELL Kutinska Petrokemija izvijestila je u srijedu da je u drugom krugu upisa novih dionica upisan dovoljan broj dionica za uspjeh dokapitalizacije. Kako stoji u priopćenju objavljenom na stranicama Zagrebačke burze, Uprava Petrokemije na sjednici u srijedu je po okončanju primanja ... Opširnije »

Država izdala 1 6 mlrd. kuna trezoraca

Najveći interes investitori su pokazali za dulja dospijeća. Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL Ministarstvo financija izdalo je u utorak 1,38 milijardi kuna i 32,8 milijuna eura trezorskih zapisa od čega je većina iskorištena za refinanciranje duga. Država je i dalje omiljeni klijent banaka jer je potražnja od 2,5 milijarde kuna ponovno značajno nadmašila plan države od 1,1 … Cijeli tekst dostupan je ... Opširnije »

Država kasni s natječajem za Imunološki i tako rasipa novac

Plan je bio objaviti natječaj u prvoj polovici srpnja, a dubinsko snimanje prema tom je planu već trebalo biti gotovo, no umjesto toga održan je još jedan sastanak, opet bez rezultata. Još nema pristupa za dubinsko snimanje Imunološkog, što bi dalo odgovore na ključna pitanja Vlada je probila sve razumne rokove u procesu traženja strateškog partnera za ulaganje u Imunološki ... Opširnije »

Država pripremila novac za dokapitalizaciju Petrokemije?

Financijski krugovi očekuju da će država do 27. kolovoza uplatiti novac. Do 2018. Petrokemija će dobiti 1,6 milijardi kuna/Boris Šćitar/PIXSELL Nakon što je objavljen početak drugog kruga dokapitalizacije kutinske Petrokemije, sve su oči uprte u državu koja bi trebal osigurati uspjeh ove kapitalne injekcije. Petrokemija je je u četvrtak pozvala dioničare na upis novih redovnih dionica u drugom krugu dokapitalizacije ... Opširnije »

Država čeka rast dionica kako bi krenula privatizacija

Otvaraju se obvezujuće ponude za Badel 1862, odlučuje o strateškom partneru za Imunološki zavod, a tko je idući? Na popisu za prodaju Brijuni Rivijera, Pošta, APIS, Narodne novine…/Grgur Žučko/PIXSELL U Ministarstvu gospodarstva danas se otvaraju obvezujuće ponude za dokapitalizaciju Badela 1862, te se sastaje Povjerenstvo za pronalazak strateškog partnera u Imunološkom zavodu. U Petrokemiji je prošla prva faza dokapitalizacije, u ... Opširnije »

Država od Jedinstva naručila 42 stambena kontejnera za Slavoniju

Naručitelj kontejnera je Ministarstvo gospodarstva, a dio domaćih proizvođača nezadovoljan je procesom javne nabave. Jedinstvo će državi isporučiti 40 kontenjera za spavanje i 2 sanitarna/M. Topolovec/PIXSELL Mjesec dana od prvih najava, država je konačno nabavila kontejnere za zbrinjavanje stanovnika poplavljenog područja Vukovarsko – srijemske županije. Kako nam je potvrđeno u Ministarstvu gospodarstva, Ravnateljstvo za robne zalihe ugovorilo je narudžbu 42 ... Opširnije »

Novim oporezivanjem zemljišta država dobiva a lokalci gube

U 2015. državni će proračun novim načinom oporezivanja zemljišta profitirati 115 mil. kuna, lokalni kraći za 70 mil.. U šest godina tržište nekretnina je doživjelo golemi pad/Tino Jurić/PIXSELL I prije nego što se krenulo s pripremom proračuna za 2015. Vlada je trasirala  zakonsku podlogu koja će državnom proračunu donijeti nekih 170 milijuna kuna povećanja prihoda od PDV-a. Toliko bi, naime, ... Opširnije »

Upecali tržište država im uteg

Poslovanje im otežava porezna politika, nedostaju im olakšice kakve bi imali u Njemačkoj, ne mogu pratiti trendove poput PayPala. Marko Marijan Pocrnja, vlasnik tvrtke Vobler Dok, kaže da upravo pregovaraju s lancem trgovina u Kanadi Vobler Dokovi mamci Vinkovačka tvrtka Vobler Dok, koja se bavi ručnom izradom mamaca od drveta i biorazgradivog silikona, naslijedila je poznati obiteljski obrt Monarch-Dok. Njezini ... Opširnije »