Naslovna » Tag Arhive: ekonomski

Tag Arhive: ekonomski

Usvajanje Uredbe znači ekonomski državni udar na Federaciju BiH

Demokratska fronta / Arhiv Ako Federalna vlada odobri na današnjoj sjednici Uredbu na način da imenovanje upravljačkih struktura u javnim preduzećima vrši Vlada umjesto resornih ministarstava, to će biti kršenje zakona i napuštanje ustavne prakse, izjavili su uoči sjednice Vlade ministri iz Demokratske fronte (DF). Aleksandar Remetić, DF-ov ministar trgovine, ujedno zamjenik predsjednika Vlade, rekao je da bi usvajanje uredbe ... Opširnije »

Dodik pozvan na ekonomski forum u Sankt Peterburgu

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik razgovarao je danas s ambasadorom Ruske Federacije u BiH Petrom Ivancovim o predstojećem Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburg. Dodik će učestvovati na tom skupu, na poziv predsjednika Ruske Federacije Vladimira Putin, gdje će razgovarati s najvišim ruskim funkcionerima i biznismenima, saopćeno je iz kabineta entitetskog predsjednika. Dodik i Ivancov razmijenili su mišljenja o aktuelnoj ... Opširnije »

Lajčak: Imate ekonomski program “Rast i zapošljavanje”

Miroslav Lajčak Političke stranke u BiH trebalo bi da se što prije dogovoriti i formiraju vlast, ali da ona bude kvalitetna, da počne provoditi reforme i da obezbijedi kretanje BiH prema EU, poručio je ministar inostranih poslova Slovačke Miroslav Lajčak. Lajčak je rekao da bi BiH trebalo da govori jednim glasom kada je riječ o evropskim pitanjima, zbog čega je ... Opširnije »

U augustu smanjena proizvodnja struje u BiH

Foto: Ilustracija U ukupnoj bruto proizvodnji, hidroelektrane su učestvovale sa 27,9 posto, a termoelektrane sa 72,1 posto, saopšteno je iz Agencije za statistiku BiH. Bruto proizvodnja hidroelektrana u avgustu iznosila je 330 gigavat-sati, termoelektrana 852 gigavat-sati, dok je u julu bruto proizvodnja hidroelektrana iznosila 344 gigavat-sati, a termoelektrana 853 gigavat-sati. Izvor: U augustu smanjena proizvodnja struje u BiH Opširnije »

BiH ostvarila skroman ekonomski rast

Glavni faktori koji su doveli do ovakvih kretanja bili su promjenjiva dešavanja u okruženju, slaba hidrološka situacija u hidroelektranama, te majske poplave. Relativno dobar početak ove godine sa ekonomskim rastom od 2,7 posto u prvom tromjesečju zamijenjen je neznatnim padom u drugom tromjesečju, konstatuje Direkcija u izvještaju o kretanju makroekonomskih pokazatelja. Rast u prvom tromjesečju bio je prije svega nošen ... Opširnije »

U Makedoniji najveći ekonomski rast u okruženju

Procenat rasta u najnovijoj jesenjoj prognozi MMF-a identičan je procjenama iz jula. Prema prognozama MMF-a, za Crnu Goru predviđa se rast ekonomije od 2,3 posto u ovoj i 3,4 procenta u narednoj godini, a za Albaniju 2,1 odnosno 3,3 posto. Slovenija u ovoj i u narednoj godini treba da ostvari rast od 1,4 posto, a isti procenat rasta predviđa se ... Opširnije »

Špirić: Borba za ekonomski rast treba i BiH i Srpskoj

Nikola Špirić Ministar finansija i trezora BiH Nikola Špirić ocijenio je danas u Bosanskoj Dubici da je ova godina teška za privrednike i realni sektor, te da je borba za ekonomski rast ono što treba i BiH i Republici Srpskoj. Špirić je danas posjetio preduzeće za proizvodnju poljoprivrednih mašina i priključaka “Nova mehanika” u Bosanskoj Dubici, a zatim je razgovarao ... Opširnije »

Špirić – Roden: Ekonomski rast uprkos katastrofalnim poplavama

Foto: Srna Ministar finansija i trezora BiH Nikola Špirić i šef delegacije Međunarodnog monetarnog fonda /MMF/ Ron van Roden ocijenili su danas da BiH, uprkos teškom periodu nakon katastrofalnih poplava u maju, bilježi ekonomski rast, te da nije došlo ni do pada prihoda. Špirić je naglasio da su se obistinile njegove tvrdnje da neće doći do pada prihoda od indirektnih ... Opširnije »

Zajednički projekti ekonomski i politički jačaju region zapadnog Balkana

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija razgovarao je danas s ambasadorom Republike Francuske u BiH Rolandom Gillesom i šefom Misije OSCE-a u BiH ambasadorom Fletcherom M. Burtonom. Lagumdžija je tokom razgovora s ambasadorom Republike Francuske u BiH Rolandom Gillesom izrazio posebnu zahvalnost Francuskoj za ukazanu hitnu pomoć poplavama pogođenom stanovništvu Tuzlanskog kantona i ... Opširnije »

Međunarodna zajednica treba ekonomski i politički podržati zapadni Balkan

Nicholas Hill i Zlatko Lagumdžija Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr. Zlatko Lagumdžija razgovarao je s otpravnikom poslova Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH Nicholasom M. Hillom i njegovim saradnicima. U fokusu sastanka bile su aktivnosti vezane za jačanje regionalne saradnje u svjetlu predstojeće Konferencije o zapadnom Balkanu u Berlinu. Sagovornici su se usaglasili ... Opširnije »

Izgradnja Bloka 7 znači bolji ekonomski razvoj i više radnih mjesta

Blok 7 Jasmin Imamović, načelnik Općine Tuzla, sastao se danas s Dongom Chunfengom, ambasadorom Narodne Republike Kine u BiH, s kojim je, između ostalog, razgovarao o izgradnji Bloka 7 Termoelektrane u Tuzli. – Čast mi je što mogu ugostiti ambasadora velike sile, zemlje koja bilježi nevjerovatno brz ekonomski i tehnološki razvoj. Volio bih da imamo što više kontakata s Kinom, ... Opširnije »

Obnovu treba provesti što brže ona pruža mogućnost i za novi ekonomski razvoj

Nikšić i Krajina s Heemskerkom Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić i federalni ministar financija Ante Krajina danas su, u sjedištu Federalne vlade u Sarajevu, s izvršnim direktorom Svjetske banke Frankom Heemskerkom razgovarali, uz ostalo, o aktivnostima s ciljem što bržeg oporavka od posljedica katastrofalnih poplava u BiH. Ocijenivši prošlomjesečne poplave kao veliku tragediju za našu zemlju, Heemskerk je kazao da ... Opširnije »

Tihić poručio: Trebamo intenzivan ekonomski razvoj i bolji standard naših građana

Sulejman Tihić Uoči današnje sjednice Glavnog odbora SDA koja se održava u Goraždu, predsjednik SDA Sulejman Tihić uputio je pismo članovima Glavnog odbora stranke. Tihić u pismu navodi da je njegovo zdravstveno stanje poboljšano, te se on nada da će se uskoro pridružiti u radu. Između ostalog, Tihić je poručio članovima stranke da je važno da SDA ima inicijativu i ... Opširnije »

U 2013. u BiH se nije desio ekonomski rast

Kemal Grebo Privreda Kantona Sarajevo je od početka 2014. godine u vrlo teškoj situaciji, te je potrebno snažnije zaštititi domaću proizvodnju, ozbiljnije pristupiti smanjenju administracije i rasterećenju privrede po osnovu poreza, doprinosa i drugih naknada, snažnije podsticati izvozno orijentirana preduzeća, te hitno pristupiti reformi javne uprave i socijalnog sektora. To je istaknuto na proširenoj tematskoj sjednici Upravnog odbora Privredne komore ... Opširnije »