Naslovna » Tag Arhive: miliona

Tag Arhive: miliona

Za prvu fazu autoputa Banja Luka – Mliništa 600 miliona eura

Foto: Ilustracija Trninić je rekao da se Vlada RS-a, svjesna značaja regionalnog povezivanja, opredijelila za realizaciju projekta izgradnje mreže autoputeva u tom bh.entitetu. “Naročito nam je zanimljiv projekt izgradnje autoputa Banja Luka – Mliništa, koji će dalje ići preko Federacije BiH i Republike Hrvatske do Splita. Pregovori sa kineskim partnerima započeli su još 2013. godine, na osnovu njihove samoinicijativne ponude ... Opširnije »

Prevara teška 74 miliona maraka!

Gigantske razmjere brutalne prevare slovenskog trgovačkog lanca „Tuš" i njegove kćerke firme „Tuš Trade", kojom su oštećeni bh. privrednici dobavljači, na vidjelo su izašli na prvom ročištu u stečajnom postupku u Općinskom sudu Bihać, piše "Dnevni avaz". Stečajni upravnik Hasan  Redžić, naime, na ročištu je naveo brojke od kojih se povjeriocima “zanesvijestilo”. – Od pokretanja stečajnog postupka 16. marta, 256 ... Opširnije »

Sparkasse banka investira tri miliona KM u Regionalni centar u Tuzli

Foto: Arhiv Sparkasse Bank zaključila je kupoprodajni ugovor o investiciji u vlastiti poslovni prostor vrijedan tri miliona KM koji je smješten u Tuzli. U tom prostoru, većem od 650 m², uskoro će biti lociran Regionalni centar Tuzla koji će obogatiti finansijski servis privrednom sektoru i građanima tog područja. Direktor Sparkasse Bank d.d. BiH Sanel Kusturica izjavio je da se investicija ... Opširnije »

Od 120 miliona KM kredita 90 posto plasirano privrednim subjektima

Vedran Hadžiahmetović, direktor Union Banke d.d. Sarajevo Vedran Hadžiahmetović, direktor Union Banke d.d. Sarajevo, u intervjuu za Poslovne novine je izjavio da je Banka u prošloj godini ostvarila pozitivan poslovni rezultat. Na kraju 2014. godine ukupna aktiva je iznosila 379 miliona KM, kapital 52 miliona KM, a dobit poslije poreza 208 hiljada KM. U prethodnoj godini Banka je klijentima odobrila ... Opširnije »

Za obnovljive izvore energije 47 5 miliona eura kroz povoljne njemačke kredite

Foto: Ilustracija Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda i ambasador SR Njemačke u BiH Christian Hellbach potpisali su danas u Sarajevu ugovor o finansijskoj saradnji u vrijednosti 48 miliona eura. Bevanda je izjavio da je na temelju ovog ugovora omogućeno povlačenje 47,5 miliona eura kroz povoljne kredite, kao i još 500.000 eura grant sredstava, ... Opširnije »

Kaurin: Dobit “Tržnice” 2 75 miliona KM

Miodrag Kaurin Preduzeće "Tržnica" Banjaluka je u prošloj godini nastavilo trend dobrog poslovanja, te je ostvaren poslovni dobitak u iznosu od 2,75 miliona maraka. Rekao je to u petak Miodrag Kaurin, generalni direktor “Tržnice” Banjaluka, prezentujući medijima aktuelno stanje u preduzeću i najavljujući obilježavanje krsne slave “Tržnice” i tradicionalne manifestacije “Dan za hvala”. On je istakao da je “Tržnica” prepoznatljiv ... Opširnije »

Kvartalni gubitak Rafinerije nafte 27 5 miliona KM

Rafinerija nafte u Brodu Rafinerija nafte u Brodu treći kvartal ove godine završila je sa neto gubitkom od 27,5 miliona KM, čime se akumulirani gubitak povećao sa 501 na blizu 530 miliona KM. Ovo je nastavak dugogodišnjeg negativnog poslovanja Rafinerije nafte, ali je činjenica da je kvartalni gubitak za 3,2 miliona manji nego u istom periodu prošle godine kada je ... Opširnije »

“BH gas” od banaka traži 40 miliona KM kredita

Foto: Ilustracija Uprava Javnog preduzeća "BH gas", koje se suočava s velikim nagomilanim problemima i finansijskom dubiozom, raspisala je javni natječaj kroz dva lota i po četiri tromjesečna kvartala za osiguranje bankovnih garancija prema isporučiocima "Gazpromu" iz Rusije i srbijanskom "Srbijagasu". Kako saznajemo, procjena kompanije je da će joj biti neophodno blizu 40 miliona KM (“Gazpromu” oko 36,26 miliona, “Srbijagasu” ... Opširnije »

Franck uložio u BiH oko šest miliona KM

Proizvodni pogon za proizvodnju i preradu kafe kompanije Franck u Grudama nedavno je uspješno okončao postupak certifikacije po standardu ISO 22000, a u skolopu tog certifikata je dobijen i HACCAP certifikat, izjavio je danas u Grudama Edin Škaljić, country menadžer kompanije Franck za BiH. Prilikom obilaska proizvodnih pogona u Grudama, koji je ova kompanija organizirala za medije, Škaljić je istakao ... Opširnije »

BiH godišnje gubi 200 miliona KM

Duljko Hasić BiH godišnje gubi oko 200 miliona KM jer nije uspostavila odgovarajući sistem infrastrukture kvaliteta prema evropskim standardima da bi mogla plasirati meso, mlijeko i mliječne proizvode, te jaja i med na tržište EU, izjavio je danas direktor Instituta za edukaciju Spoljnotrgovinske komore BiH Duljko Hasić. “BiH i nakon 15 mjeseci poslije ulaska Hrvatske u EU nije spremna i ... Opširnije »

Hidrogradnja na polugodištu sa gubitkom od 7 8 miliona KM

Hidrogradnja Hidrogradnja dd Sarajevo završila je prvo polugodište sa gubitkom od 7,8 miliona KM, više nego udvostručivši gubitak iz istog perioda prošle godine kada je on iznosio 3,5 miliona KM, izvještava Indikator.ba. Na povećanje gubitaka uticalo je smanjenje poslovnih prihoda koji su doživjeli oštar pad – sa 11,0 mil KM na 5,6 miliona KM. Poslovni rashodi iznosili su 13,5 miliona ... Opširnije »

2 35 miliona KM za sufinansiranje samozapošljavanja

Vlada KS Vlada Kantona Sarajevo na današnjoj sjednici usvojila je Listu nezaposlenih osoba koje ispunjavaju uvjete za učešće u Programu sufinansiranja samozapošljavanja-2014. po Javnom pozivu objavljenom 11. jula. Cilj ovog programa, kako je naglašeno, je pružanje mogućnosti samozapošljavanja nezaposlenih osoba sa evidencije nezaposlenih u Kantonu Sarajevo, a koji imaju osnovne pretpostavke za bavljenje samostalnim djelatnostima i koji do sada nisu ... Opširnije »

Tuš ostavio više od 20 miliona KM duga i 550 radnika bez posla

Bez posla je ostalo 550 radnika u BiH U obavještenju uprave Tuša, koje je stiglo na adresu 92 dobavljača u BiH, navodi se da je Tuš, zbog teške situacije i nestabilnog okruženja, pokrenuo sve formalne postupke za zatvaranje prodavnica u BiH. Firma je ove godine planirala poboljšanje poslovanja, ali tešku ekonomsku situaciju i manju kupovnu moć na tom području su ... Opširnije »

Centralna banka BiH u plusu 29 miliona KM

Centralna banka BiH / Arhiv Centralna banka BiH ostvarila je u prvom polugodištu 2014. godine profit od 29,07 mil KM, što je za 3,08 mil KM više u odnosu na isti prošlogodišnji period. U finansijskom izvještaju Centralne banke za prvih šest mjeseci ove godine navedeno je da je ostvarena dobit u ovom periodu znatno veća od planirane. – Dobit je ... Opširnije »

ECB: Stres testovi banaka temeljitiji nego ikada

ECB / Arhiv Evropska cetralna banka (ECB) danas je objavila priručnik sa detaljima o tome kako će biti inkorporirani rezultati njenih AQR (Asset Quality Review, pregled kvalitete imovine) stres testova evropskih banaka. Također, Banka opisuje proces osiguranja kvaliteta stres testova, što je bitno kako bi se osiguralo da primjena bude robustna i kredibilna. Sveobuhvatna provjera bilanci i elastičnosti najvećih banaka ... Opširnije »

Kusturica: Plasirali 209 miliona KM u prvoj polovini 2014.

Sanel Kusturica Uprkos kompleksnoj makroekonomskoj situaciji u BiH, koju su dodatno pogoršale elementarne nepogode, mi smo i dalje uspjeli rasti i ostvarivati zacrtane ciljeve, s aktivom koja se približila bilansnoj sumi od milijardu maraka, kazao je u razgovoru za „Avaz" Sanel Kusturica, direktor „Sparkasse banke". Kreditni rizici On je istakao da su i u teškim situacijama zadržali stabilnost u poslovanju, ... Opširnije »

Od EBRD-a dodatnih 35 miliona eura kredita za autoput Banja Luka – Doboj

Ugovor o tome danas su u Banjoj Luci potpisali zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BIH i ministar finansija i trezora Nikola Špirić i direktor Kancelarije Evropske banke za obnovu i razvoj u BiH Jan Braun. Radi se o amandmanu na Ugovor o garanciji za izgradnju autoputa Banja Luka – Doboj (faza 1) u vrijednosti od 35 miliona eura. Direktor Kancelarije Evropske ... Opširnije »

Prodaje se 1 7 miliona dionica Unisa d.d. Sarajevo

Predmet prodaje je 1.700.000 dionica emitenta Unis d.d. Sarajevo (simbol: UMISRK2), koje su u državnom vlasništvu. Cijena ponuđenih dionica iznosi 3,05 KM po dionici, a metoda prodaje za ove aukcije je metoda 1. Unos naloga za vanrednu aukciju moguć je od 1. oktobra, a simbol vanredne aukcije je UMISRK2A. Izvor: Prodaje se 1 7 miliona dionica Unisa d.d. Sarajevo Opširnije »

Centralna banka BiH u plusu 29 miliona KM

Centralna banka BiH / Arhiv Centralna banka BiH ostvarila je u prvom polugodištu 2014. godine profit od 29,07 mil KM, što je za 3,08 mil KM više u odnosu na isti prošlogodišnji period. U finansijskom izvještaju Centralne banke za prvih šest mjeseci ove godine navedeno je da je ostvarena dobit u ovom periodu znatno veća od planirane. – Dobit je ... Opširnije »

U Ribnik uloženo preko 15 miliona KM

Igor Radojičić Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić rekao je da je rukovodstvo Srpske, prema procjenama, u opštinu Ribnik po raznim linijama u posljednjih osam godina uložilo više od 15 miliona KM i tako pomoglo razvoju infrastrukture. “Imali smo izvanrednu saradnju u ovim godinama, a to je omogućilo niz projekata. Opština je znala šta su joj prioriteti i izdvajala ... Opširnije »