Naslovna » Tag Arhive: radnici

Tag Arhive: radnici

Radnici TTU-a neće u stečaj premijer Gutić tvrdi da je to jedino rješenje

Foto: Klix Radnici Tvornice transportnih uređaja iz Tuzle od jutros protestuju ispred sjedišta Vlade TK zbog stava izvršne vlasti kako je jedino rješenje za to preduzeće pokretanje restruktuiranog stečaja. Međutim, radnici TTU-a protive se toj ideji Vlade TK ponukani ranijim stečajnim postupcima iz kojih su radnici izašli poput prosjaka. “Naši zahtjevi su jasni. Ukoliko ih ne ispune, mi ćemo podići ... Opširnije »

Radnici dobojskog “Trudbenika” stupili u generalni štrajk

Foto: SRNA Radnici Fabrike "Trudbenik" iz Doboja stupili su jutros u generalni štrajk, jer uprava nije ispoštovala dogovor o redovnoj isplati plata, uvezivanju radnog staža, pitanju zdravstvenog osiguranja, redovnoj isplati za prevoz, nabavci HTZ odjeće i obezbjeđivanju posla za sve radnike, rekao je predsjednik Štrajkačkog odbora Predrag Jorgić. Predstavnici Štrajkačkog odbora, nakon jutrošnjeg neuspješnog sastanka sa predstavnicima Uprave, zahtijevaju cjelokupnu ... Opširnije »

Uprkos poplavama radnici ostali na poslu i dobili sve plaće

Foto: Klix Fabrika Natron-Hayat, jedan od najvećih izvoznika u Bosni i Hercegovini, protekle godine bila je pogođena kataklizmom koja joj je donijela veliku štetu. Uprkos svim problemima, nakon nešto više od tri mjeseca aktivnog rada na saniranju štete, proizvodnja je nastavljena, a radnici su ostali na svojim radnim mjestima. Poplave koje su zahvatile područje Maglaja u maju prošle godine u ... Opširnije »

Obespravljeni radnici konfekcije “Borac” krenuli pješice prema Novom Travniku

"Borac" Obespravljeni radnici konfekcije "Borac" iz Travnika, njih pedesetak, krenuli su jutros pješice prema Novom Travniku gdje će, kako su najavili, blokirati rad tamošnje porezne uprave. Radnici traže uvezivanje radnog staža i naglašavaju da su prevareni. Sindikalni povjerenik konfekcije “Borac” Samir Zahirović kaže kako je uvezivanje staža za više od 177 nezbrinutih radnika “Borca” dogovoreno prije mjeseca dana na sastanku ... Opširnije »

Dušan Vještica v.d. direktora “Kosmosa” radnici obustavljaju štrajk

Dušan Vještica Nadzorni odbor banjalučkog „Kosmosa“ imenovao je danas Dušana Vješticu za vršioca dužnosti direktora ovog preduzeća. Vještica je ranije bio v.d. direktora javnog preduzeća “Nikola Tesla”. U toku dana, novi vršilac dužnosti direktora i predsjednik Štrajkačkog odbora Željko Nikolić potpisat će Sporazum o obustavi štrajka u kojem je bio dio radnika „Kosmosa“. Kao što je ranije više puta isticano, ... Opširnije »

Ditu iz pepela dižu njeni radnici obećavaju vrhunske proizvode na tržištu

Dita Tuzla Proteklih godina Ejuba Nuhanovića, dugogodišnjeg radnika Fabrike deterdženata Dita, sretali smo na "prvim linijama“ uličnih protesta. Sa sobom je uvijek nosio transparent na kojem je pored fotografije Josipa Broza Tita pisalo: "Ustaj Tito iz te zemlje hladne pa da vidiš šta nam tvoji pioniri rade“. Nuhanovića, zajedno sa nekoliko kolega, zatičemo u Diti gdje se vode užurbane pripreme ... Opširnije »

Radnici “Feroelektra” prijete samospaljivanjem

Feroelektro Radnici sarajevskog preduzeća "Feroelektro", u znak protesta zbog bahatosti uprave i nastavka agonije u kojoj se nalaze, zaprijetili su danas da će se spalili u prostorijama firme u Sarajevu. Radnici su jutros bili šokirani kada su vidjeli da je iz prostorija u zgrade uprave krišom iznesena sva računarska i tehnička oprema. Oni su prvo pomislili da je riječ o ... Opširnije »

Radnici KJKP Veterinarska stanica i jutros pred zgradom Vlade KS

Sa jučerašnjeg okupljanja Radnici Kantonalnog javnog preduzeća Veterinarska stanica d.o.o. Sarajevo, koji su od 27. oktobra u generalnom štrajku, okupili su se jutros ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo, koja je osnivač tog preduzeća, da bi iskazali nezadovoljstvo zbog problema u stanici. Osnovni problem je, kako navode, nelegalna uprava na čelu s v.d. direktorom Senadom Arnautovićem čiju traže smjenu. Zahtijevaju također ... Opširnije »

Radnici Feroelektra predali urgenciju Kantonalnom sudu u Sarajevu

Ilustracija Predstavnici radnika Feroelektro danas su u Kantonalnom sudu U Sarajevu predali urgenciju za što hitnije rješavanje slučaja ove kompanije. – Radnici Feroelektra danas su opet na ulicajma po ko zna koji put tražeći svoja prava, ovaj put ispred zgrade Kantonalnog suda. Od suda tražimo da u hitno razmatranje uzme predmet, odnosno tužbu za raskid kupoprodajnog ugovora koji je podnijela ... Opširnije »

Tuzla: Radnici Fabrike obuće “Aida“ blokirali raskrsnicu

Foto: Klix Nezadovoljni radnici Fabrike obuće "Aida“ iz pogona u Tuzli, Lukavcu i Dubokom Potoku blokirali su raskrsnicu u blizini svog preduzeća. Radnici su se jutros najprije okupili ispred privremenog sjedišta Vlade TK u naselju Irac, a kako im niko od predstavnika izvršne vlasti nije ponudio nikakva rješenja za prevazilaženje problema u preduzeću, oni su se odlučili na blokadu najfrekventnije ... Opširnije »

Radnici Energopetrola upisuju 170 sati mjesečno a na poslu zapravo provode 200 i više sati

Energopetrol Pred Općinskim sudom u Sarajevu kao i pred Kantonalnim sudom Sarajevo ovog momenta nalazi se oko 200 tužbi, koje su radnici bišeg bh. naftnog giganta Energopetrol podigli protiv ove kompanije, a sve zbog nezakonitog smanjivanja plaća od strane novog vlasnika Energopetrola – hrvatsko-mađarskog konzorcija INA/MOL, zbog otpuštanja radnika kao i mobinga nad radnicima, piše bh. novinska agencija Patria (NAP). ... Opširnije »

Radnici KJP “Veterinarska stanica” ispred zgrade Vlade KS

Vlada KS Radnici KJP Veterinarska stanica d.o.o. Sarajevo okupili su se jutros ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo zbog niza problema u preduzeću. Radnicima se obratio resorni ministar Emir Hrenovica koji ih je pozvao na sastanak.   Sastanak je u toku, a pozvan je i v.d. premijera KS-a Muhamed Kozadra.   Razlog nezadovoljstva radnika jest pet neisplaćenih plaća, a zahtijevaju i ... Opširnije »

FOTO / Tuzla: Radnici Aide blokirali ministre evakuisala ih policija

Foto: Oslobođenje Radnici tuzlanske fabrike Aida danas su u Bosanskom kulturnom centru blokirali pet ministara u Vladi Tuzlanskog kantona. Radnici nisu zadovoljni ishodom sjednice Vlade TK, jer su prema tvrdnjama radnika ministri obećali da će ih primiti, a to se nije desilo.   Protesti radnika su počeli jutros oko 9 sati ispred zgrade Vlade TK, a potom su nastavljeni ispred ... Opširnije »

FOTO: Radnici Gredelja vezali se kanapom pred zgradom Ambasade Hrvatske u Sarajevu

Radnici firme Gredelj iz Dobošnice kod Lukavca, koja se bavi popravkom i rekonstrukcijom vagona, i dalje štrajkuju ispred zgrade Ambasade Hrvatske u Sarajevu. Radnici tvrde da je najbolje rješenje da većinsko upravljanje u toj firmi preuzmu Željeznice Federacije, koje su zainteresirane za taj pogon, a koji se bavi remontiranjem vagona. Radnici u štrajku, danas su se i simbolično vezali kanapom, ... Opširnije »

Bivši radnici “Hidrogradnje” traže plate i regrese

Hidrogradnja Tridesetak bivših radnika gatačke radne jedinice preduzeća "Hidrogradnja", Istočno Sarajevo, protestovalo je danas ispred Upravne zgrade zahtijevajući isplatu plata i regresa iz 2007. i 2008. i optužujući stečajnog upravnika Radomira Jokića da im je priznao samo dio potraživanja. Bivši radnik “Hidrogradnje” Blagoje Grubač rekao je da je Jokić priznao samo potraživanja od maja 2009. do juna 2012, kada je ... Opširnije »

U septembru smanjena nezaposlenost

Ilustracija Krajem septembra u Bosni i Hercegovini je bilo 547.937 osoba na evidencijama zavoda i službi zapošljavanja. U odnosu na prethodni mjesec broj nezaposlenih osoba je manji za 4.382 ili 0,79 posto.  Od ukupnog broja osoba koje traže zaposlenje, njih 279.550 ili 51,02 bile su žene.   Nezaposlenost se smanjila u Federaciji BiH za 2.312 osoba (0,59 posto), u Republici ... Opširnije »

“BH-gas” nema garancija za ruski gas prijeti redukcija

Kompanija "BH-gas" još nije obezbijedila finansijsku garanciju prema ruskom "Gaspromu" za nabavku gasa, što je glavna ugovorna obaveza da bi bile redovne isporuke ovog energenta BiH, piše "Dnevni avaz". Ruska firma već je smanjila isporuku gasa BiH za 35 odsto, čime je “BH-gas” prinuđen da danima redukuje isporuke “Sarajevogasu”, što se nepovoljno odrazilo na građane Sarajeva koji zbog novih redukcija ... Opširnije »

Radnici traže ostavku Vlade TK

Vlada TK / Arhiv Radnici propalih tuzlanskih firmi, na čelu sa predstavnicima Sindikata "Solidarnost" Tuzlanskog kantona, protestuju danas ispred zgrada pravosudnih institucija u Tuzli, tražeći neopozivu ostavku kantonalne Vlade. Predsjednik Sindikata “Solidarnost” Sakib Kopić smatra da je smiješno to što premijer Tuzlanskog kanona Bahrija Umihanić podnosi ostavku svojim ministrima, nakon što se cijela kantonalna Vlada izjašnjava da je dobro radila. ... Opširnije »

Obespravljeni radnici se razišli nakon blokade saobraćajnice u Živinicama

Radnici Dite / arhiv Oko 300 obespravljenih radnika firmi s područja Tuzle i ostalih krajeva Tuzlanskog kantona razišli su se poslije jednosatne blokade saobraćajnice u općini Živinice. Naime, radnici su jutros u 08.00 sati organizovanim prijevozom krenuli u Živinice na proteste, kako su i najavili prošle srijede, te se okupili pred kapijom Fabrike namještaja „Konjuh“.   Njihov zahtjevi bili su, ... Opširnije »

Radnici Gredelja apeliraju na vlasti da iznađu rješenje za ovo preduzeće

Radnici Gredelj – Revoma Radnici Gredelj – Revoma iz Dobošnice apeliraju na vlasti u BiH i Hrvatskoj da iznađu rješenja za ovo preduzeće i da se zaustavi njihova višegodišnja agonija, istaknuto je danas na konferenciji za novinare u Domu sindikata u Sarajevu.  Dopredsjednik Sindikata Gredelja iz Dobošnice Hamzalija Hankić kazao je da im  većinski vlasnik duguje 32 plaće, da im ... Opširnije »