Naslovna » Tag Arhive: radnika

Tag Arhive: radnika

Sindikat radnika u zdravstvu RS-a zaprijetio generalnim štrajkom

Foto: Ilustracija Unija sindikata radnika u zdravstvu Republike Srpske najavila je štrajk upozorenja, kao i generalni štrajk radnika u zdravstvu Srpske, ukoliko ne budu obezbijeđeni potrebni uslovi za isplatu plata sa obaveznim doprinosima. “Od osnivača i poslodavaca u javnim zdravstvenim ustanovama zahtijevamo da obezbijede uslove da se isplate plata sa obaveznim doprinosima vrše redovno i u skladu sa odredbama Zakona ... Opširnije »

Za zapošljavanje novih radnika i samozapošljavanje 850.000 KM

Foto: Arhiv Za dodjelu subvencija za zapošljavanje novih radnika i samozapošljavanje u proizvodnim, zanatskim i uslužnim djelatnostima u budžetu grada Banjaluka planirano je 850.000 KM i to 600.000 KM za zapošljavanje i 250.000 KM za samozapošljavanje. Prema novom Pravilniku o uslovima i načinu ostvarivanja subvencija za zapošljavanje novih radnika i samozapošljavanje u proizvodnim, zanatskim i uslužnim djelatnostima usvojenom na posljednoj ... Opširnije »

Kompanija Bosnet zaposlila novih 15 radnika

''Bosnet'' iz Hadžića koja se bavi proizvodnjom hrane za životinje zaposila je novih 15 radnika. Bave se proizvodnjom hrane za pse, mačke i konzumnu morsku i slatkovodnu ribu. Za proizvodnju hrane za ribe dobili su halal certifikat i prva firma su te vrste u svijetu. To im je omogućilo da otvore nova radna mjesta. Samir Lagarija, vlasnik ”Bosneta”, kaže da ... Opširnije »

Plate nema štrajk radnika Rudnika boksita “Srebrenica” se nastavlja

Rudnik boksita "Srebrenica" Radnici Rudnika boksita "Srebrenica" nastavljaju štrajk koji su započeli 31. oktobra jer poslovodstvo nije odgovorilo na njihove zahtjeve, izjavio je Srni predsjednik Štrajkačkog odbora Rade Grujičić. Grujičić je napomenuo da juče nije isplaćena jedna od pet neisplaćenih plata, što je poslovodstvo bilo najavilo.   Radnici traže isplatu dvije zaostale bruto plate i definisanje uslova rada i isplate ... Opširnije »

Firme bez radnika zgrnule milione

Foto: Ilustracija Čak 106 preduzeća u Srpskoj nema nijednog radnika, ali im to nije smetalo da u prošloj godini ostvare milionsku zaradu, saznaje „Glas Srpske“. Ta preduzeća završila su prošlu godinu sa ukupnom zaradom od 3,15 miliona maraka. Ova situacija ne bi bila bizarna da se pomenuta preduzeća ne bave djelatnostima koje podrazumijevaju radnu snagu poput građevinskih i inženjerskih poslova, ... Opširnije »

Pomoć u zbrinjavanju 110 radnika bivše fabrike “Interplet”

Brčko distrikt / Arhiv Vlada Brčko distrikta usvojila je konačnu listu prema kojoj 110 radnika predratnog brčanskog preduzeća "Interplet" ima pravo na jednokratnu novčanu pomoć s ciljem socijalnog zbrinjavanja. Šef Odjeljenja distrikta za zdravstvo i ostale usluge Anđa Nikolić rekla je nakon današnjeg zasjedanja Vlade da je riječ o 110 radnika koji su ostvarili ovo pravo. “Pojedinačna visina novčane pomoći ... Opširnije »

Sindikat Verdi nastavlja borbu za prava Amazonovih radnika u Njemačkoj

Sindikat Verdi pozvao je radnike Amazona da prisustvuju štrajkovima na pet lokacija u Njemačkoj. Tako se nastavlja borba oko plaća i uvjeta rada. Verdi je u izjavi pozvao radnike da podrže štrajkove u Amazonovim centrima distribucije u Bad Hersfeldu, Leipzigu, Grabenu, Werneu i Rheinbergu. Pritom bi se štrajkovi u Bad Hersfeldu, Leipzigu i Grabenu trebali održavati od ponedjeljka do srijede, ... Opširnije »

Tuš ostavio više od 20 miliona KM duga i 550 radnika bez posla

Bez posla je ostalo 550 radnika u BiH U obavještenju uprave Tuša, koje je stiglo na adresu 92 dobavljača u BiH, navodi se da je Tuš, zbog teške situacije i nestabilnog okruženja, pokrenuo sve formalne postupke za zatvaranje prodavnica u BiH. Firma je ove godine planirala poboljšanje poslovanja, ali tešku ekonomsku situaciju i manju kupovnu moć na tom području su ... Opširnije »

Kompanija Bosnet zaposlila novih 15 radnika

''Bosnet'' iz Hadžića koja se bavi proizvodnjom hrane za životinje zaposila je novih 15 radnika. Bave se proizvodnjom hrane za pse, mačke i konzumnu morsku i slatkovodnu ribu. Za proizvodnju hrane za ribe dobili su halal certifikat i prva firma su te vrste u svijetu. To im je omogućilo da otvore nova radna mjesta. Samir Lagarija, vlasnik ”Bosneta”, kaže da ... Opširnije »

Volvo uvodi treću smjenu i zapošljava još 1.300 radnika u pogonu Torslanda

Širenje aktivnosti, planirano za prvi kvartal 2015. godine, povezano je sa početkom proizvodnje potpno novog SUV modela XC90. Uvođenje treće smjene znači i zapošljavanje oko 1.300 novih radnika i prati otvaranje potpuno nove karosernice, koja je kapacitet pogona Torslanda podigla na 300.000 automobila godišnje. To znači i porast broja zaposlenih u pogonu Torslanda za gotovo 40 posto. Potpuno novi Volvo ... Opširnije »

Oko 150 radnika Standarda danas ostaje bez posla

Oko 150 radnika Tvornice namještaja Standard u Ilijašu neće potpisati novi ugovor o radu, potvrđeno je za BHRT , tako da od ponedjeljka ostaju bez posla. Iz uprave firme o razlozima otpuštanja radnika ne žele dati nikakvu zvaničnu informaciju a radnici sami također ne mogu govoriti o tome jer ,kako su nam kazali,ne smiju. Prema ugovoru o radu na određeno ... Opširnije »

Novi zakon o radu ne smije da bude na štetu radnika

Petar Đokić Predsjednik Socijalističke partije Petar Đokić smatra da novi zakon o radu ne smije da bude na štetu radnika i da mora biti rezultat dogovora socijalnih partnera. “Interesi radnika su i interesi Socijalističke partije. Vjerujem da se dijalogom može doći do kvalitetnih zakonskih rješenja koja neće biti na štetu radnika”, rekao je Đokić novinarima, nakon sastanka sa rukovodstvom Saveza ... Opširnije »

Više od 100 radnika Pretisa stupilo u generalni štrajk neisplaćeno 30 plata

Ilustracija Više od 100 radnika firme "Pretis" u sarajevskom naselju Vogošća stupilo je danas u generalni štrajk, a razlozi su višemilionski dug za plate i uplate zdravstvenog i penzionog osiguranja. Radnici su revoltirani što nije ispoštovan sporazum iz maja između nekadašnjeg generalnog direktora Hajrudina Peze i štrajkačkog odbora.   Predsjednik štrajkačkog odbora Enes Hurić rekao je da su radnici izgubili ... Opširnije »

“Pretis” ne priprema otpuštanje 100 radnika

Povodom aktuelnog stanja u Pretisu d.d., iz tog preduzeća saopćeno je da su za vrijeme mandata generalnog direktora Hajrudina Peze radni odnos na određeno vrijeme zasnovala 64 radnika, te 20 na neodređeno vrijeme, uglavnom bez saglasnosti Nadzornog odbora. Navedeno je i da je novoimenovani v.d. generalnog direktora Nermin Džindić od juna prestao produžavati ugovore o radu na određeno vrijeme, s ... Opširnije »

Uplaćena sredstva i povezan radni staž za 51 radnika

Alumina / Arhiv Za 51 radnika Fabrike glinice "Birač" u stečaju iz Zvornika, odnosno Kompanije "Alumina" uplaćena su sredstva i povezan je radni staž, zahvaljujući socijalnom programu Vlade Republike Srpske i uplaćivanju sredstava za povezivanje radnog staža radnicima koji su stekli uslove za penzionisanje. “Nakon otvaranja stečaja u ovom kolektivu, odnosno od aprila prošle godine, uplaćena su sredstva i povezan ... Opširnije »

Posao za 28 radnika iz Prijedora

Nezaposlenost / Ilustracija U Prijedoru će u ovoj godini posao dobiti 28 radnika, zahvaljujući realizaciji tri projekta Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske. U projektu podrške sticanju radnog iskustva mladih u statusu pripravnika “Prvi posao” u ovoj godini šest poslodavaca u Prijedoru angažovaće 18 pripravnika, i to sedam rudnik “Arselor Mital”, po tri “Elker”, “Inving invest” i “Rudprom”, a po jednog ... Opširnije »

Amazon kupio start-up tvrtku Twitch za gotovo milijardu dolara

Ta akvizicija uključuje neke sporazume koji povećavaju vrijednost ugovora na više od milijardu dolara. Foto: Thinkstock Internetska tvrtka Amazon.com kupila je tvrtku za igre Twitch Interactive za otprilike 970 milijuna dolara u gotovini, a taj potez pokazuje odlučnost izvršnog direktora Jeffa Bezosa da Amazon transformira u internetsko odredište koje će nuditi i druge usluge, osim trgovine. Taj potez najveći je ... Opširnije »

Rudar d.o.o. će uposliti 45 radnika na eksploataciji magnezita u Kladnju

Kako bi se intentenzivirale aktivnosti na pokretanju eksploatacije magnezita u preduzeću „Rudnici nemetala Kladanj" d.o.o. Kladanj, u Ministarstvu industrije, energetike i rudarstva održan je radni sastanak svih relevantnih subjekata. Vlada Tuzlanskog kantona je, na sjednici u utorak, prihvatila je Informaciju o aktivnostima na pokretanju eksploatacije magnezita u „Rudniku nemetala kladanj” i način pokretanja eksploatacije ove mineralne sirovine na osnovu hodograma ... Opširnije »

Nakon otpuštanja 600 radnika Hrvatske šume kupuju 107 novih automobila

Hrvatske šume kupuju 83 terenska vozila, sedam pick-upova te 17 manjih osobnih vozila. Foto: Ivica Galović / Pixsell Prema podacima iz natječajne dokumentacije, Hrvatske šume kupuju 107 novih automobila:  83 terenska vozila, sedam pick-upova te 17 manjih osobnih vozila, piše Jutarnji list. Riječ je o javnoj nabavi oglašenoj u Narodnim novinama 21. kolovoza iz koje je vidljivo da Hrvatske šume ... Opširnije »

Cisco otpušta 6 tisuća radnika

Cisco je jučer objavio svoje najnovije financijske rezultate koji ne bude optimizam. Ukupna dobit pala im je za 1%, dok su prihodi ostali na gotovo istoj razini. Unatoč tome što ne bilježe gubitke, izostanak rasta i napretka u poslovanju potaknuo je vodstvo ove kompanije na prilično radikalne poteze. Uz kvartalno je izvješće stigla i obavijest kako Cisco kreće u još ... Opširnije »