Naslovna » Tag Arhive: sektor

Tag Arhive: sektor

Mikrokreditni sektor FBiH u gubitku

Foto: Arhiv Mikrokreditni sektor u FBiH u prvom kvartalu ove godine zabilježio je negativan finansijski rezultat od oko 11 miliona maraka, što je posljedica negativnog rezultata jedne mikrokreditne fondacije u iznosu od oko 14 miliona KM, pokazuju podaci Agencije za bankarstvo FBiH. Ipak, oni su naveli da generalno, mikrokreditni sektor u FBiH pokazuje znakove oporavka, međutim ukupni pokazatelji poslovanja mikrokreditnog ... Opširnije »

Komšić: Realni sektor treba učiniti atraktivnijim poslodavcem

Gostujući u emisiji "Specijal – Izbori 2014" sa Sanjinom Bećiragićem, predsjednik Demokratske fronte (DF) Željko Komšić iznio je stav da se politička borba za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH vodi između Emira Suljagića, Bakira Izetbegovića i Fahrudina Radončića, dodavši da će glasači pravilno ocjenjivati, a na kandidatima je da prihvate izborne rezultate i ne ljude se na građane. Ne postoji više ... Opširnije »

Komšić: Realni sektor treba učiniti atraktivnijim poslodavcem

Gostujući u emisiji "Specijal – Izbori 2014" sa Sanjinom Bećiragićem, predsjednik Demokratske fronte (DF) Željko Komšić iznio je stav da se politička borba za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH vodi između Emira Suljagića, Bakira Izetbegovića i Fahrudina Radončića, dodavši da će glasači pravilno ocjenjivati, a na kandidatima je da prihvate izborne rezultate i ne ljude se na građane. Ne postoji više ... Opširnije »

Naredba iz Rusije – ruski podaci moraju se čuvati na ruskom tlu!

Rusija je naredila Googleu, Facebooku i Twitteru da se drže ruskih zakona vezanih uz slobodu govora te skladištenje lokalnih podataka. Sukladno upozorenju, tehnološki divovi bi se trebali pokoriti istim ograničenjima slobode govora kojima se tradicionalno podvrgavaju ruski mediji. Ako ne budu igrali po pravilima, mogli bi biti blokirani. Putin je još u srpnju potpisao zakon prema kojem sve tehnološke kompanije ... Opširnije »

Unatoč krizi ICT je energičan sektor koji nudi mnoštvo prilika za uspjeh

U Šibeniku je danas otvorena osma Combis konferencija pod nazivom „Istražite digitalni svijet =Kreirajte novu poslovnu stvarnost“, a središnja tema u iduća dva dana bit će transformacija fizičkog u digitalno i što prožimanje ta dva svijeta donosi kompanijama i kupcima. Plenarno izlaganje održao je Eddie Obeng, profesor na vodećoj europskoj poslovnoj školi Henley Business School. Odmah na početku je naglasio ... Opširnije »

Energetski sektor pritisnuo Wall Street

Dow Jones oslabio je 61 bod, ili 0,36 posto, na 16.987 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,60 posto, na 1.985 bodova. Thinkstock Na Wall Streetu su u petak burzovni indeksi pali, ponajviše zbog pada cijena dionica naftnih kompanija, pa su i na tjednoj razini zabilježili gubitak, prvi puta nakon pet tjedana dobitaka. Dow Jones oslabio je 61 bod, ili ... Opširnije »

Lizing sektor u FBiH: Pad bilansne sume

Foto: Ilustracija Djelatnost lizinga u Federaciji BiH 30. juna ove godine obavljalo je šest lizing društava, saopćeno je iz Agencije za bankarstvo FBiH. Bilansna suma lizing društava u Federaciji BiH iznosila je 509.078 hiljada KM, što je za 11,94 posto ili za 69.023 hiljada KM manje u odnosu na 31. decembar 2013. U strukturi ukupne aktive lizing društava najznačajnije učešće ... Opširnije »

Javni sektor naduvao plate u Republici Srpskoj

Foto: Arhiv Statističko poređenje plata imeđu dva entiteta, a koje je u medijsku orbitu lansirao Indikator.ba, izazvalo je zanimljive reakcije. Prosječna plata u RS, entitetu koji je u ovom ali i drugim ekonomskim parametrima do sada zaostajao, prvi put je veća nego u Federaciji. Prosječna neto plata u RS-u u junu iznosila je 837 KM, i za 10 KM veća ... Opširnije »

Wall Street: Biotehnološki sektor potaknuo rast burzovnih indeksa

Dow Jones ojačao je 91 bod, ili 0,55 posto, na 16.651 bod, dok je S&P 500 porastao 0,67 posto, na 1.946 bodova, a Nasdaq indeks 1,02 posto, na 4.434 boda. Reuters Na Wall Streetu su u srijedu burzovni indeksi porasli, pri čemu se Dow Jones vratio u pozitivno područje u odnosu na početak godine, zahvaljujući rastu cijena dionica biotehnoloških kompanija. ... Opširnije »

Prehrambeni sektor izbjegao minuse izvoznici podbacili brodari isplivali

Prehrambena industrija preslika je ukupnih rezultata: slika je šarolika, od golema rasta Belja, potom Kraša i Dukata do pada Zvijezde. Boris Ščitar/PIXSELL Od svih sektora prema klasifikaciji Zagrebačke burze koje smo analizirali na temelju netom objavljenih polugodišnjih financijskih izvješća nijedan ne možemo nazvati apsolutno uspješnim. Šest godina gospodarske krize učinilo je svoje, što je najbolje vidljivo na poslovnim rezultatima perjanica ... Opširnije »

Rudarski sektor podupro oporavak europskih burzovnih indeksa

Indeks londonske burze FTSE porastao je do 14,00 sati 0,96 posto, na 6.774 boda Foto: Thinkstock Nakon jučerašnjeg pada, na europskim su se tržištima cijene dionica danas oporavile, ponajviše zahvaljujući rastu cijena u rudarskom sektoru. Indeks londonske burze FTSE porastao je do 14,00 sati 0,96 posto, na 6.774 boda, frankfurtski DAX 1,4 posto, na 9.855 bodova, a pariški CAC 1,46 ... Opširnije »

“Zlatna džezva” ulazi na tržište Slovenije

 “Ovo je vrlo bitan korak u našoj regionalnoj poslovnoj strategiji. Slovenske partnere posebno je zanimala naša ograničena serija, tzv. limited edition sa ambalažom ‘Pit’ ćemo mi nju ako Bog da i u Brazilu’. Nadamo se da je ovo početak jedne uspješne i dugoročne saradnje. Kolege iz Slovenije su pratile našu kampanju sa kojom smo prognozirali uspjeh reprezentacije Bosne i Hercegovine ... Opširnije »

Sektor lizinga u FBiH zabilježio gubitak od oko 5 5 miliona KM

Ukupna bilansna suma lizing društava u FBiH u prvom kvartalu iznosila je 542.384.000 KM, što je za 6,18 posto manje u odnosu na sumu koja je iznosila na kraju prošle godine. Neto potraživanja po osnovu finansijskog lizinga iznose 343.958.000 KM ili 63,42 posto od ukupne aktive sektora lizinga i u poređenju sa krajem 2013. godine manja su za 6,32 posto, ... Opširnije »