Naslovna » Tag Arhive: sindikat

Tag Arhive: sindikat

Sindikat radnika u zdravstvu RS-a zaprijetio generalnim štrajkom

Foto: Ilustracija Unija sindikata radnika u zdravstvu Republike Srpske najavila je štrajk upozorenja, kao i generalni štrajk radnika u zdravstvu Srpske, ukoliko ne budu obezbijeđeni potrebni uslovi za isplatu plata sa obaveznim doprinosima. “Od osnivača i poslodavaca u javnim zdravstvenim ustanovama zahtijevamo da obezbijede uslove da se isplate plata sa obaveznim doprinosima vrše redovno i u skladu sa odredbama Zakona ... Opširnije »

Uprava Đure Đakovića i Sindikat metalaca Hrvatske – IS potpisali Socijalni sporazum

Sindikat metalaca Hrvatske – Industrijski sindikat i Đuro Đaković Holding potpisali su Socijalni sporazum nakon donošenja odluke o dokapitalizaciji. Press foto Sindikat metalaca Hrvatske – Industrijski sindikat i Đuro Đaković Holding potpisali su Socijalni sporazum nakon donošenja odluke o dokapitalizaciji, priopćeno je iz kompanije. Sporazumom je Sindikat podržao odluku o prodaji dionica i dokapitalizaciji te se obvezao na čuvanje socijalnog ... Opširnije »

Sindikat Verdi nastavlja borbu za prava Amazonovih radnika u Njemačkoj

Sindikat Verdi pozvao je radnike Amazona da prisustvuju štrajkovima na pet lokacija u Njemačkoj. Tako se nastavlja borba oko plaća i uvjeta rada. Verdi je u izjavi pozvao radnike da podrže štrajkove u Amazonovim centrima distribucije u Bad Hersfeldu, Leipzigu, Grabenu, Werneu i Rheinbergu. Pritom bi se štrajkovi u Bad Hersfeldu, Leipzigu i Grabenu trebali održavati od ponedjeljka do srijede, ... Opširnije »

Sindikat traži da država zaštiti radnike HT-a

HT je tada imao 11.400 radnika, a kako je u međuvremenu zaposleno 3.000 ljudi, još uvijek najprofitabilnija kompanija u Hrvatskoj sada broji 4.000 zaposlenih, ističe sindikat. Photo: Marko Lukunic/PIXSELL U povodu novih otkaza u Hrvatskom telekomu (HT), Hrvatski sindikat telekomunikacija (HST) zatražio je od državnih čelnika da Hrvatska zaštiti svoje nacionalne interese, te propiše i primjeni mehanizme kojim će profitabilnim ... Opširnije »

Sindikat ŽFBiH za 8. juli najavio generalni štrajk

Samostalni sindikat izvršnog osoblja infrastrukture Željeznica Federacije BiH najavio je da će 8. jula organizovati generalni štrajk, ukoliko radnicima do kraja mjeseca ne budu isplaćene zaostale plate, topli obrok i materijalni troškovi, piše Srna. Sindikat traži da radnicima do 30. juna bude isplaćena plata za maj, te topli obrok i materijalni troškovi za mart, april i maj, saopšteno je nakon ... Opširnije »

Sindikat protiv otpuštanja radnika

Nastavljeni razgovori u Vladi FBiH Tema razgovora u Vladi FBiH bili su sindikalni zahtjevi, od kojih se najbitniji odnosi na zaustavljanje smanjenja broja radnika ArcelorMittala… Naime, sada je u ovoj zeničkoj kompaniji 2.560 zaposlenih, što je za 290 manje nego što je definirano tzv. socijalnim paketom kao dijelom privatizacijskog ugovora. Prema dogovoru sa sastanka premijera Federacije BiH Nermina Nikšića i ... Opširnije »