Naslovna » Kompanije » Tuzlanska “Dita” u ponedjeljak pokreće proizvodnju

Tuzlanska “Dita” u ponedjeljak pokreće proizvodnju

image
Dita Tuzla

Tuzlanska tvornica deterdženata ”Dita” pripremila je proizvodne pogone i u ponedjeljak zvanično kreće s proizvodnjom.

Radnici tuzlanske “Dite” široj javnosti u posljednjih nekoliko godina bili su poznati po problemima koje imaju i stalnom učešću na protestima. Ovih dana proteste ispred raznih institucija odlučili su zamijeniti proizvodnjom.

Naime, nedavno su uključili mašine i prvi put nakon dužeg perioda počeli da proizvode sredstva za higijenu po kojima su bili prepoznatljivi u BiH i regiji.

-Mi smo obavili razgovore s određenim našim trgovinskim lancima, koje smo zamolili da proizvode “Dite” stave na police i na taj način pomognemo “Diti” – rekao je premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić.

Emina Busuladžić, radnica u “Diti” i predstavnica Sindikata radnika izjavila je za Fenu “da su oni izvršili analizu sirovina i deterdženata te da sve je spremno da u ponedjeljak 8. juna zvanično krenu s proizvodnjom”.

-Iz proizvodnje će izaći četiri kvalitetna proizvoda: Blic, Bronhocijev, Fas i Gril – naglasila je ona.

-Radnici su sakupili par tona starog željeza, staru ambalažnu foliju u krugu fabrike i imaju namjeru to prodati prodati, da bi kupili određenu količinu sirovina za proizvodnju – istakla je Busuladžić.

-S obzirom da “Dita” ima veliku zgradu, odlučili smo da jedan dio damo u zakup, te i na taj način osiguramo sretstva – kazala je ona.

Predstavnica Sindikata je najavila da 30. juna zasijeda Skupština povjerilaca “Dite”, koju čine radnici, banke, dobavljači, državne institucije, na kojoj se odlučuje o sudbini Dite za period koji predstoji.

-Mi pokrećemo proizvodnju da pokažemo da ‘Dita’ može da radi, da bi smo i povjeriocima dali jasnu poruku – poručila je Busuladžić.

/Fena

Izvor: Tuzlanska “Dita” u ponedjeljak pokreće proizvodnju