Naslovna » Financijska tržišta » Udruženja korisnika kredita u CHF i dalje ignoriraju presudu Okružnog suda Banja Luke

Udruženja korisnika kredita u CHF i dalje ignoriraju presudu Okružnog suda Banja Luke

image
Hypo Alpe Adria-Bank

Hypo Alpe Adria-Bank a.d. Banja Luka priopćila je kako je današnje okupljanje Udruženja korisnika kredita s valutnom klauzulom u švicarskim francima u tom gradu jeste nastavak ignoriranja pravosnažne presude Okružnog suda Banja Luka kojom je jasno potvrđeno da je ugovorna odredba o valutnoj klauzuli u cjelosti utemeljena na pravilnoj primjeni odredbe člana 395. Zakona o obligacijskim odnosima, prema kojoj, ako novčana obaveza glasi na plaćanje u zlatu ili nekoj stranoj valuti, njezino ispunjenje se može zahtijevati u domaćem novcu prema tečajukoji važi u trenutku ispunjenja obaveza.

Uprave Hypo Alpe-Adria-Bank a.d. Banja Luka i Hypo Alpe-Adria-Bank d.d. Mostar podsjećaju javnost da je Okružni sud u Banjoj Luci nedavno donio prvu pravosnažnu presudu kojom se potvrđuje zakonitost ugovaranja kredita s valutnom klauzulom u švicarskim francima. Također, u presudi Okružnog suda se ističe da nema mjesta zaključku da je tužiteljica (klijent banke) izvršenim uplatama rata kredita, obračunatim prema srednjem tečaju kod tužene (banke) na dan uplate rate, pretrpila štetu, niti osnovanosti njezinog zahtjeva da joj se dosudi iznos po osnovu tečajne razlike.

U priopćenju se ističe kako su uprave Hypo banaka svjesne problema s kojima se korisnici kredita s valutnom klauzulom u švicarskim francima suočavaju u svojoj otplati te su donijele odluku o odobravanju olakšica u cilju lakšeg servisiranja njihovih kreditnih obaveza.

Olakšice uključuju: konverziju u kredit sa valutnom klauzulom u EUR uz smanjenje kamatne stope i otpis nekoliko rata uz mogućnost prolongiranja roka otplate kredita, te mogućnost fiksiranja tečaja švicarskog franka na 1,628501 KM za 1 CHF, tj. tečaj koji je važio na dan 15.01.2015. godine (srednji kurs Centralne banke BiH na dan 15.01.2015. godine) formiranjem balon otplate s kamatnom stopom na balon račun od 1 posto. Razdoblje trajanja balon otplate kredita može biti minimalno 3 godine, a maksimalno do kraja otplate kredita.

Zahtjev za fiksiranje tečaja mogu podnijeti sve fizičke osobe korisnici kredita uz valutnu klauzulu u CHF, osim korisnika investicijskih kredita u inicijalnom iznosu većem od 500 tisuća KM i kredita klasificiranih u E kategoriju.

Ova ponuda olakšica od strane Hypo banaka u BiH je konačna. O dodatnim ponudama se neće pregovarati, tako da bilo kakvi ulični prosvjedi i PR kampanje neće biti od pomoći korisnicima kredita već će ih i dalje držati u zabludi da će neko drugi riješiti njihove probleme.

„Hypo banke u BiH učinile su odlučujući korak na zajedničkom putu ka rješavanju pitanja kredita s valutnom klauzulom u švicarskim francima. Sada su na potezu klijenti banke koji treba samostalno da donesu konačnu odluku: hoće li krenuti u rješavanje svojih problema u zajedničkom dogovoru sa službenicima banke ili će odbiti ponude insistirajući na nerealnim zahtjevima, na šta ih već nekoliko godina pogrešno savjetuju pojedinci iz određenih udruženja“, stav je Uprava Hypo Alpe-Adria-Bank a.d. Banja Luka i Hypo Alpe-Adria-Bank d.d. Mostar.

S druge strane sve je veći broj korisnika kredita s valutnom klauzulom u švicarskim francima koji su odlučili da ne slušaju udruženja. Oni su već podnijeli na desetine zahtjeva za odobravanje navedenih olašica, a banka je samo u poslednjih nekoliko dana odobrila 24 zahtjeva za olakšice. Očekuje se da taj broj bude mnogo veći u narednom razdoblju, stoji u priopćenju.

/Fena

Izvor: Udruženja korisnika kredita u CHF i dalje ignoriraju presudu Okružnog suda Banja Luke