Naslovna » Poslovne vijesti » UIO BiH od marta 2015. godine certifikovana za izdavanje elektronskih potpisa

UIO BiH od marta 2015. godine certifikovana za izdavanje elektronskih potpisa

“To će konkretno značiti da će od tada svi obveznici moći elektronski podnositi PDV prijave u informacioni sistem UIO i neće više biti potrebe za dostavljanjem PDV prijava u papirnom obliku”, pojasnio je u izjavi Agenciji Fena Ratko Kovačević, načelnik Odjeljenja za komunikacije i međunarodnu saradnju u UIOBiH.

Podsjeća da je Zakon o elektronskom potpisu u BiH Parlamentarna skupština BiH usvojila još u novembru 2006. godine. Ipak do danas još uvijek nisu usvojeni podzakonski akti vezani za primjenu tog zakona u dijelu formiranja posebnog certifikacionog tijela za elektronski potpis u BiH.

“Budući da UIO BiH ima rokove koji su već određeni za uvođenje novog kompjuterizovanog provoznog sistema (NCTS) u BiH i početka elektronskog podnošenja PDV prijava u informacioni sistem, UIO je već započela drugu fazu uvođenja PKI infrastrukture za izdavanje elektronskih certifikata potrebnih za podnošenje carinskih i poreskih deklaracija. Očekujemo da će proces uvođenja elektronskog potpisa u UIO biti okončan u martu 2015. godine i od tada će UIO biti u mogućnosti izdavati elektronske certifikate svim obveznicima indirektnih poreza u BiH i ujedno biti certifikaciono tijelo za elektronski potpis za svoje klijente”, naglasio je Kovačević.

Naime, zbog rokova postavljenih od EU, UIO je u obavezi od 1. januara 2015. godine početi elektronsko podnošenje PDV prijava, a 1. januara 2016. godine u UIO počinje s radom nova moderna carinska aplikacija u kojoj je kompjuterizovana provozna carinska procedura u potpunosti kompatibilna s EU provoznim sistemom NCTS, te će carinski postupak u BiH biti vođen u potpunost bezpapirno tj. elektronskim putem.

“Iz pomenutih razloga UIO nije mogla dalje čekati formiranje posebnog certifikacionog tijela u BiH nadležnog za izdavanje elektronskih potpisa, nego će tu uslugu sama početi pružati svojim obveznicima, čim se za to stvore svi tehnički uslovi u UIO, a očekujemo da će to biti početak marta 2015. godine. Budući da je informatička aplikacija za elektronsko podnošenje PDV prijava već urađena od informatičkih stručnjaka iz UIO i uz pomoć Twinning projekta finansiranog od EU, trenutno UIO vrši testiranje elektronskog podnošenja PDV prijava s dvadesetak kompanija u Bosni i Hercegovini, tako da očekujemo da potpuno spremni dočekamo početak nove usluge koju će UIO pružiti svojim obveznicima”, naglasio je za Agenciju Fena Ratko Kovačević, načelnik Odjeljenja za komunikacije i međunarodnu saradnju u UIOBiH.

Izvor: UIO BiH od marta 2015. godine certifikovana za izdavanje elektronskih potpisa

Komentiraj ovo

Vaša email adresa neće biti objavljena.Obavezna polja su označena *

*

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>