Naslovna » Financijska tržišta » Ukupni promet pao za petinu

Ukupni promet pao za petinu

Podbacili su promet certifikatima te blok promet dionicama dok blok prometa obveznicama uopće nije bilo.

Dolaskom ljeta ulagači se sve više povlače, smatraju na burzi/Željko Lukunić/PIXSELL

Dolaskom ljeta ulagači se sve više povlače, smatraju na burzi/Željko Lukunić/PIXSELL

Unatoč solidnom rastu obvezničkog prometa te skromnom rastu dioničkog, svibanj na Zagrebačkoj burzi donio je pad ukupnog prometa za 20 posto.

Kako stoji u mjesečnom izvješću Zagrebačke burze, ukupni promet se zaustavio na 193,9 milijuna kuna i na mjesečnoj je razini srezan za petinu. Ipak, najvažnije stavke prometa, dionički i obveznički promet unutar knjige ponuda, bilježe rast. Tako je dionički promet ojačao tek 1,2 posto na 157,1 milijuna kuna, dok je obveznički promet zabilježio lijepi rast od 19,8 posto na 21,5 milijuna kuna.

 

1,2posto
rasta na mjesečnoj razini zabilježio je dionički promet od 157 mil. kuna

Podbacili su promet certifikatima (-22 posto), blok promet dionicama (-35 posto) dok prometa pravima i blok prometa obveznicama praktički nije bilo. Iako u izvješću stoji kako je ovogodišnji svibanj jasno označio početak ljetnog razdoblja kada je sudržanost investitora izraženija, posljednje dvije godine baš i nije bilo tako.

Lani je dionički svibanjski promet bio jači 29 posto dok je ukupni promet oslabio tek četiri posto. Preklani su pak rasli su i dionički (+29,5 posto) i ukupni promet (+19,4 posto). Uz pad svih CROBEX-a, ovogodišnji je svibanj donio i smanjenu tržišnu kapitalizaciju za 0,8 posto na 207,1 milijardi kuna. 

Izvor: Ukupni promet pao za petinu