Naslovna » Politika

Politika

Fico izrazio poseban interes za saradnju na planu energetike

Ivanić i Fico Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić sastao se s premijerom Slovačke Republike Robertom Ficom. Premijer Fico je pozdravio stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Predsjedništva BiH. Posebno je istakao da je Slovačka prošla sve faze reformi tokom procesa pristupanja Evropskoj uniji te je izrazio spremnost da svoja iskustva ... Opširnije »

Četiri miliona za rad predstavništava RS-a u svijetu i tri miliona za “lobiranje”

Vlada RS / Arhiv Iz budžeta Republike Srpske (RS) u prošloj godini je utrošeno oko četiri miliona KM za rad predstavništava tog bh. entiteta u inostranstvu, a više od tri miliona za usluge savjetovanja, zastupanja te pružanje konsultantskih usluga za potrebe Vlade RS-a i to pod oznakom „tajno“ s tri firme iz inostranstva. Ove detalje naveli su revizori u izvještaju ... Opširnije »

Zakon o radu u RS-u ponovo posvađao socijalne partnere

Ranka Mišić Poslodavci i predstavnici Saveza sindikata Republike Srpske (RS) nastavili su sporenja o novom zakonu o radu. Zbog nemogućnosti dogovora o dnevnom redu na kojem je bilo i to pitanje nije ni održana današnja sjednica Ekonomsko-socijalnog savjeta RS-a. Sindikat ne odustaje od stava da, kako je rekla predsjednica Ranka Mišić, da ne treba usvajati novi zakon o radu u ... Opširnije »

Ako kasni isplata stipendija studentima zašto funkcioneri redovno primaju plaće?

Mladen Ivanić Savjet mladih Partije demokratskog progresa (PDP) traži od Vlade RS da hitno uplate stipendije studentima u RS-u jer je, kako je saopćeno, nedopustivo da se teret loše vođene politike “prelama” preko studenata i njihovih roditelja. – Kašnjenje studentskih stipendija je samo još jedan pokazatelj finansijskog sloma do kojeg nas je dovela ova vlada koja više nema nikakav legitimitet ... Opširnije »

Usvajanje Uredbe znači ekonomski državni udar na Federaciju BiH

Demokratska fronta / Arhiv Ako Federalna vlada odobri na današnjoj sjednici Uredbu na način da imenovanje upravljačkih struktura u javnim preduzećima vrši Vlada umjesto resornih ministarstava, to će biti kršenje zakona i napuštanje ustavne prakse, izjavili su uoči sjednice Vlade ministri iz Demokratske fronte (DF). Aleksandar Remetić, DF-ov ministar trgovine, ujedno zamjenik predsjednika Vlade, rekao je da bi usvajanje uredbe ... Opširnije »

U regiji još samo BiH i Kosovo čekaju status kandidata za EU

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić nedavno je u intervjuu za Anadolu Agency (AA) najavio kako će Bosna i Hercegovina do kraja ove ili početkom naredne godine podnijeti aplikaciju za članstvo u Evropskoj uniji, te kako se očekuje da će najvjerovatnije BiH početkom 2017. godine dobiti i kandidatski status u EU. To bi praktično značilo da Bosna i ... Opširnije »

Wigemark: Impresioniran sam odlučnošću premijera Novalića

Foto: Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić kazao je danas nakon sastanka sa šefom Delegacije Evropske unije (EU) u BiH ambasadorom Larsom-Gunnarom Wigemarkom da ranije nisu mogli aktivno i agresivno započeti reformske poteze jer nedostaju finanasijske i personalne sposobnosti za provođenje ekonomskih reformi te da je u tom smislu potrebna pomoć međunarodne zajednice. Kako je istakao, ovaj sastanak predstavlja ... Opširnije »

Crnadak: “Moramo biti ozbiljniji i odgovorniji”

Igor Crnadak Konferencija ''Unapređenje poslovnog ambijenta i spoljnotrgovinskog poslovanja'' okupila je danas privrednike iz svih grana privrede Bosne i Hercegovine. Konferencija, koja je održana u Sarajevu, organizirana je kao ”parlament preduzeća” gdje su privrednici ostvarivali kontakte s najvišim predstavnicima nadležnih ministarstava, institucija i agencija. Cilj je bio definirati prioritetne mjere koje BiH treba provesti da bi se unaprijedilo poslovno okruženje, ... Opširnije »

Dopunjena Odluka o finansijskoj konsolidaciji “Hidrogradnje”

Federalna vlada dopunila je Odluku o finansijskoj konsolidaciji privrednog društva “Hidrogradnja” d.d. Sarajevo. Na ovaj način je omogućeno da sporazumi o finansijskoj konsolidaciji mogu biti sklopljeni sa zavodima zdravstvenog osiguranja i službama za zapošljavanje i drugih kantona, a ne samo Sarajevskog, kako je bilo propisano, saopćio je Ured Vlade FBiH za odnose s javnošću. Izmjene Zakona o finansijskoj konsolidaciji rudnika ... Opširnije »

Vlada FBiH: Skraćeno radno vrijeme 5. juna

Vlada FBiH Vlada Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) odlučila je danas da 5. juna radno vrijeme u svim državnim, javnim institucijama i ustanovama te organima uprave na teritoriji FBiH bude skraćeno i traje do 12 sati. Skraćeno radno vrijeme utvrđeno je povodom organizacije i priprema za doček poglavara Vatikana Njegove Svetosti pape Franje Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz Ureda ... Opširnije »

Vlada FBiH razriješila članove nadzornih odbora Aluminija i Elektroprivrede HZHB

Vlada FBiH Vlada Federacije BiH je na današnjoj sjednici donijela odluku o usvajanju Programa utroška sredstava "Subvencije javnim preduzećima – konsolidacija rudnika uglja u Federaciji BiH", na osnovu koje će za izmirenje obaveza za penzijsko-invalidsko osiguranje i obaveza po osnovu poreza na plaću rudnicima uglja u FBiH i Rudnicima boksita d.o.o. Posušje biti izdvojeno 20.000.000 KM, prenosi Anadolu Agency. Razmatrano ... Opširnije »

Novalić: Najbolje vrijeme za ekonomske reforme

Fadil Novalić Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić obratio se na današnjem 6. kongresu Stranke demokratske akcije (SDA) govoreći o rezoluciji o osnovnim ciljevima ekonomske politike i politike razvoja, ocijenivši da period za ekonomske i socijalne reforme nikada nije bio povoljniji. – Nizak nivo ekonomskog rasta nameće potrebu za strukturalnim reformama koje za cilj imaju uspostavljanje i odžavanje makroekonomske ... Opširnije »

VIDEO / Mektić: Čija je jahta i ko su političari koji orgijaju u Portorožu?

Povodom učestalih prozivanja u pojedinim medijima o bahatom ponašanju ministra bezbjednosti Dragana Mektića, Mektić je danas odgovorio pitanjem: Čija je jahta u Portorožu i ko od političara iz Republike Srpske učestvuje u orgijama na toj jahti i hotelima u Trstu? – Nikakve izmišljotine, laži i dezinformacije neće to zaustaviti. A rekao sam već da ako neko želi ozbiljno da se ... Opširnije »

Za obnovljive izvore energije 47 5 miliona eura kroz povoljne njemačke kredite

Foto: Ilustracija Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda i ambasador SR Njemačke u BiH Christian Hellbach potpisali su danas u Sarajevu ugovor o finansijskoj saradnji u vrijednosti 48 miliona eura. Bevanda je izjavio da je na temelju ovog ugovora omogućeno povlačenje 47,5 miliona eura kroz povoljne kredite, kao i još 500.000 eura grant sredstava, ... Opširnije »

Bevanda: Nadam se da će biti učinjeno sve da bude reaktiviran sporazum s MMF-om

Vjekoslav Bevanda Ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda izjavio je danas u Sarajevu da je "u čvrstoj nadi" da će entitetske, te kantonalne vlasti u Federaciji, pokazati punu odgovornost i učiniti sve da bude reaktiviran sporazum sa MMF-om, jer je to put ka finansijskoj održivosti budžeta u BiH. Dodao je da će danas primiti u nastupnu posjetu novog rezidentnog ... Opširnije »

“Centralna banka treba doštampati KM u iznosu do 10 posto!

Nikola Grabovac Gostujući u emisiji Pravda sa Sanjinom Bećiragićem na TV1, bivši federalni ministar finansija i bivši potpredsjednik Vlade FBiH Nikola Grabovac upozorio je da dalje zaduživanje kod Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) vodi BiH u finansijsko ropstvo, kakvo danas ima Grčka. “Niko iz struktura vlasti danas se ne opredjeljuje da stvara prihode, nastoje samo podići kredite kako bi izmirili obaveze. ... Opširnije »

Zvizdić 27. i 28. maja u Tirani na Bečkom ekonomskom forumu

Denis Zvizdić Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić prisustvovat će 27. i 28. maja Bečkom ekonomskom forumu – Razgovori u Tirani. – Programom je predviđeno da predsjedavajući Zvizdić, zajedno sa premijerima regije, učestvuje na panelu “Od Berlina do Beča: Vraćanje geopolitičke izvjesnosti Zapadnom Balkanu” – saopćila je Služba za informiranje Vijeća ministara BiH. /Fena Izvor: Zvizdić 27. i 28. maja ... Opširnije »

Novalić: “Reforme su nam jedina šansa i jedini put”

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić primio je danas u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu nerezidentnog ambasadora Finske u BiH sa sjedištem u Sloveniji Pekku Metsu. Gost iz ove države, koji u našu zemlju dolazi svaka dva mjeseca, je posebno interesovanje iskazao za reformske procese u oblasti ekonomije i stvaranje funkcionalnijeg okruženja kako bi se život ljudi učinio boljim. ... Opširnije »

Novalić: Prodajmo telekome da bismo izgradili tunele

Fadil Novalić Federalna vlada ozbiljno razmišlja o djelomičnoj ili potpunoj prodaji telekom operatera, a novac od prodaje uložit će u probijanje tunela Vranduk i Prenj, Ovu zamisao je u razgovoru za Federalnu televiziju s javnosti podijelio federalni premijer Fadil Novalić. Prije odluke o prodaji HT-a Mostar i BH Telecoma uslijedit će ocjena poslovanja i budućnosti operatera, nakon čega će se ... Opširnije »

Dodik: NATO da izgradi fabrike namjenske industrije

Milorad Dodik Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da se ne protivi ulasku Srpske u NATO, već da se samo zalaže da narod izađe na referendum, kao u drugim zemljama, i da se o tome izjasni. “NATO ima prilike da nas ubijedi da je to dobar savez za Srbe. Neka NATO otvori nekoliko fabrika namjenske industrije, zaposli Srbe, i ... Opširnije »