Naslovna » Poslovne vijesti

Poslovne vijesti

Milion eura za obnovu poplavljenih područja

Foto: Ilustracija U Sarajevu je danas predstavljena druga faza projekta Italijanske kooperacije pomoći poplavljenim područjima u BiH, vrijedna milion eura, koja je namijenjena socio-ekonomskom oporavku područja najpogođenijih prošlogodišnjim katastrofalnim poplavama u šest opština u Republici Srpskoj i Federaciji BiH. Ambasador Italije u BiH Ruđero Korijas rekao je da će sa milion eura Italijanska kooperacija omogućiti povratak na posao, reaktiviranje proizvodnje ... Opširnije »

U Vazduhoplovnom servisu RS-a zaposlena samo jedna osoba

Sreten Ilić U Vazduhoplovnom servisu Republike Srpske zaposlena je samo jedna osoba, direktor Sreten Ilić, koji istovremeno obavlja poslove pilota i kapetana posade. Direktor i jedni zaposlenik je sam sebi prošle godine povećao osnovnu plaću i to mimo Zakona o plaćama za čak 80 posto, naveli su revizori u izvještaju o radu Vazduhoplovnog servisa RS-a u prošloj godini. Lani je ... Opširnije »

Sindikat radnika u zdravstvu RS-a zaprijetio generalnim štrajkom

Foto: Ilustracija Unija sindikata radnika u zdravstvu Republike Srpske najavila je štrajk upozorenja, kao i generalni štrajk radnika u zdravstvu Srpske, ukoliko ne budu obezbijeđeni potrebni uslovi za isplatu plata sa obaveznim doprinosima. “Od osnivača i poslodavaca u javnim zdravstvenim ustanovama zahtijevamo da obezbijede uslove da se isplate plata sa obaveznim doprinosima vrše redovno i u skladu sa odredbama Zakona ... Opširnije »

Radnici TTU-a neće u stečaj premijer Gutić tvrdi da je to jedino rješenje

Foto: Klix Radnici Tvornice transportnih uređaja iz Tuzle od jutros protestuju ispred sjedišta Vlade TK zbog stava izvršne vlasti kako je jedino rješenje za to preduzeće pokretanje restruktuiranog stečaja. Međutim, radnici TTU-a protive se toj ideji Vlade TK ponukani ranijim stečajnim postupcima iz kojih su radnici izašli poput prosjaka. “Naši zahtjevi su jasni. Ukoliko ih ne ispune, mi ćemo podići ... Opširnije »

Predmet Bobar banke proslijeđen Tužilaštvu BiH

Bobar banka Tužilaštvo Republike Srpske informisalo je Transparency International Bosne i Hercegovine (TIBiH) da je glavni republički tužilac predmet "Bobar banka" delegirao Tužilaštvu Bosne i Hercegovine, jer kako je navedeno u dopisu Republičkog tužilaštva, postoji osnovana sumnja da se radi o pranju novca i međunarodnom kriminalu. U saopćenju TIBiH podsjeća da je ranije uputio Republičkom tužilaštvu RS zahtjev za pokretanje ... Opširnije »

Sajam poljoprivrednih proizvoda na Trgu djece Sarajeva

Sarajevo Na Trgu djece Sarajeva danas je upriličen Sajam poljoprivrednih proizvoda, nastalih uz podršku USAID/Sida FARMA projekta. Poljoprivredni proizvođači izložili su mlijeko i mliječne proizvode, voće i povrće, te med i proizvode od meda, a predstavljene su i tehnološke inovacije za poljoprivredu, također nastale u sklopu FARMA projekta. Taj projekt  je počeo u septembru 2009. godine, a završava naredni mjesec. ... Opširnije »

Krivične prijave protiv kompletne Uprave ŽRS

Foto: Arhiv Predstavnici šest sindikalnih organizacija "Željeznica RS" (ŽRS) podnijeli su Okružnom tužilaštvu Doboj krivične prijave protiv generalnog direktora Dragana Savanovića zbog toga što, između ostalog, kao odgovorno lice nije postupio po pravosnažnoj odluci Vrhovnog suda RS da zaposlenima isplati dosuđene naknade, navedeno je u zajedničkom saopštenju ovih sindikalnih organizacija. Pored toga, krivične prijave podnesene su i protiv Milenka Bilića, ... Opširnije »

Ekopak uspostavlja sistem odvojenog prikupljanja ambalažnog otpada u Nacionalnom parku Una

U Bihaću je danas potpisan ugovor o saradnji između Ekopaka i Javnog preduzeća Nacionalni park "Una” s ciljem uspostave sistema odvojenog prikupljanja ambalažnog otpada u ovom nacionalnom parku. Potpisivanjem ugovora, Ekopak se obavezuje da će za Nacionalni park osigurati adekvatne posude za selektivno odlaganje ambalažnog otpada. Posude će biti postavljene pored staza za šetanje, a za odvoz prikupljenog otpada bit ... Opširnije »

Javni dug u BiH kontinuirano raste

Javni dug u BiH, koji obuhvata ukupan spoljni i unutrašnji dug zemlje, bilježi kontinuiran rast, kazali su iz Centralne banke BiH (CB BiH). Međutim, oni upozoravaju da je, iako ukupan javni dug u BiH kontinuirano raste i iznosi oko 45 odsto bruto domaćeg proizvoda, realno očekivati dalji rast javne zaduženosti u narednom periodu. Taj rast se očekuje zbog pokrića eventualnih ... Opširnije »

Mikrokreditni sektor FBiH u gubitku

Foto: Arhiv Mikrokreditni sektor u FBiH u prvom kvartalu ove godine zabilježio je negativan finansijski rezultat od oko 11 miliona maraka, što je posljedica negativnog rezultata jedne mikrokreditne fondacije u iznosu od oko 14 miliona KM, pokazuju podaci Agencije za bankarstvo FBiH. Ipak, oni su naveli da generalno, mikrokreditni sektor u FBiH pokazuje znakove oporavka, međutim ukupni pokazatelji poslovanja mikrokreditnog ... Opširnije »

Mostarski aerodrom zbog pape Franje bilježi blagi rast prometa

Dolazak pape Franje u Sarajevo postići će efekt i na druge gradove u Bosni i Hercegovini, a među njima je svakako i Mostar. Prvenstveno se misli na mostarski aerodrom koji ovih dana bilježi porast letova i čarter letova, a time i broja putnika koji žele doći u Sarajevo 6. juna. “Aktuelno je povećanje broja putnika, pogotovo u odnosu na prošlu ... Opširnije »

Srbac: Direktor firme predsjedniku NO nezakonito isplatio otpreminu od 24.000 KM

Okružno Tužilaštvo Banja Luka Policijski službenici Sektora kriminalističke policije CJB Banja Luka, podnijeli su izvještaj Okružnom tužilaštvu Banja Luka, protiv S.M.(49) i M.O.(62) oba iz Srpca za krivično djelo Zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja na štetu preduzeća iz Srpca. Naime, kako je saopćeno iz CJB Banja Luka, S.M. se sumnjiči da je u svojstvu odgovornog lica preduzeća iz Srpca, 18.9.2013. ... Opširnije »

Njemačka donirala još 800.000 KM za deminiranje u BiH

Njemački ambasador Christian Hellbach danas je sa organizacijom „ITF Enchancing Human Security“ potpisao još jedan ugovor u visini od oko 800.000 KM, prenosi novinska agencija Patria. Ovim sredstvima domaće firme će se zadužiti da na dodatnim površinama u svim dijelovima zemlje vrše deminiranje. Nakon određenog vremenskog perioda treba da se putem još jednog tendera potpišu ugovori  u visini od oko ... Opširnije »

Radnici dobojskog “Trudbenika” stupili u generalni štrajk

Foto: SRNA Radnici Fabrike "Trudbenik" iz Doboja stupili su jutros u generalni štrajk, jer uprava nije ispoštovala dogovor o redovnoj isplati plata, uvezivanju radnog staža, pitanju zdravstvenog osiguranja, redovnoj isplati za prevoz, nabavci HTZ odjeće i obezbjeđivanju posla za sve radnike, rekao je predsjednik Štrajkačkog odbora Predrag Jorgić. Predstavnici Štrajkačkog odbora, nakon jutrošnjeg neuspješnog sastanka sa predstavnicima Uprave, zahtijevaju cjelokupnu ... Opširnije »

U RS-u zbog neizvršavanja ugovora o privatizaciji izrečene kazne od 24 1 milion KM

Foto: Arhiv U Republici Srpskoj do sada je privatizovan državni kapital u 125 preduzeća u kojima je, pored plaćanja kupoprodajne cijene, kupac preuzeo i druge obaveze, podaci su entitetskog Ministarstva industrije, energetike i rudarstva. Kontrolama je utvrđeno da neki kupci državnog kapitala nisu u cijelosti izvršili ugovorne obaveze zbog čega su utvrđene i izrečene ugovorne kazne od 24.147.970,95 KM. Zbog ... Opširnije »

Peti sajam Energa okuplja 120 izlagača iz 11 zemalja

Foto: Klix.ba Peti Međunarodni sajam energetike Energa održat će se od 9. do 12. juna u KSPC Mejdan u Tuzli. Baš kao i prethodnih godina, sajam Energa će okupiti renomirane kompanije iz elektro-energetskog sektora, a u sklopu sajma organizovat će se okrugli stolovi i konferencije o temama obnovljivih izvora energije, utjecaj reverzibilnih elektrana u elektroenergetskom sektoru, površinske zaštite metala i ... Opširnije »

Sistem za rasvjetu instaliran na Prokoškom jezeru

Na Prokoškom jezeru instaliran je off-grid sistem s rasvjetom. Postavljena su dva fotonaponska panela, invertor za sisteme gdje nema mreže, dvije solarne GEL baterije, MPPT kontroler za regulaciju napona punjenja i pražnjenja baterija, te kablovi i osigurači sistema. -Sve to je napravljeno da bi napajalo LED reflektor s fotoćelijom za noćno osvjetljavanje ispred objekta i kapije na ulazu u park ... Opširnije »

Papin dolazak će ekonomiji BiH donijeti milione maraka

Papa Franjo Ekonomski analitičari tvrde da će tokom posjete pape Franje Bosni i Hercegovini, 6. juna u subotu, država i njeni građani tokom nekoliko dana zaraditi i do nekoliko miliona maraka dok će dolazak poglavara Rimokatoličke crkve doprinijeti ekonomskoj i turističkoj promociji zemlje u svim dijelovima svijeta. Duljko Hasić, ekonomski analitičar Vanjskotrgovinske komore BiH, je istakao za Anadoliju da će ... Opširnije »

Klas uposlio najbolju maturanticu Srednje škole poljoprivrede i prehrane iz Sarajeva

Foto: Arnela Hrustan, najuspješniji maturant JU Srednja škola poljoprivrede, prehrane, veterine i uslužnih djelatnosti iz Sarajeva, dobila je posao u prehrambenoj industriji Klas d.d. Sarajevo. Ozvaničeno je to Ugovorom o radu, kojeg su danas u ovoj srednjoj školi potpisali direktor Klasa Rusmir Hrvić i Arnela Hrustan, prehrambeni tehničar. „Potrebna je veća saradnja između privrede i školstva, pogotovo u smislu razvoja realnog ... Opširnije »

Donator povlači sredstva za Trebevićku žičaru?

Ukoliko se ne riješe imovinskopravni odnosi, donator iz Švicarske krajem godine, povlači sredstva za Trebevićku žičaru. Ovo je rečeno na konferenciji za medije na kojoj su gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić, ministar saobraćaja KS-a Mujo Fišo i ovlašteni predstavnik donatora Armin Rustanbegović informisali o dosadašnjim poduzetim aktivnostima, preprekama koje su nastale, te daljim koracima u rješenju problema. S obzirom na to ... Opširnije »