Naslovna » Politika » Vlada FBiH razriješila članove nadzornih odbora Aluminija i Elektroprivrede HZHB

Vlada FBiH razriješila članove nadzornih odbora Aluminija i Elektroprivrede HZHB

image
Vlada FBiH

Vlada Federacije BiH je na današnjoj sjednici donijela odluku o usvajanju Programa utroška sredstava "Subvencije javnim preduzećima – konsolidacija rudnika uglja u Federaciji BiH", na osnovu koje će za izmirenje obaveza za penzijsko-invalidsko osiguranje i obaveza po osnovu poreza na plaću rudnicima uglja u FBiH i Rudnicima boksita d.o.o. Posušje biti izdvojeno 20.000.000 KM, prenosi Anadolu Agency.

Razmatrano je stanje u šest kompanija koje su u potpunom ili djelimičnom državnom vlasništvu te doneseni zaključci koji se odnose na “Hidrogradnju”, “Pretis”, Rudnik “Kreka” i Željeznice Federacije BiH. Većinom glasova, suzdržani su bili ministri iz Demokratske fronte, donesene su odluke o davanju prethodnih saglasnosti za razrješenje dužnosti, zbog gubitka povjerenja dioničara, članova nadzornih odbora “Aluminija” i Elektroprivrede HZ HB, kao i za imenovanje privremenih članova ovih odbora na period do tri mjeseca. Konačne odluke o ovome donijet će skupštine ovih kompanija.

Federalna vlada je utvrdila i Parlamentu FBiH uputila Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o utvrđivanju i ostvarivanju potraživanje građana u postupku privatizacije, a izmjena se odnosi na rok za kupnju stanova na kojima postoji stanarsko pravo koji je s 30. juna 2015. produljen do 30. juna 2017. godine.

Sjednici Vlade su nakon dužeg vremena prisustvovali i ministri iz HDZ-a BiH. SDA, DF i HDZ BiH duže vrijeme nisu mogli postići saglasnost u vezi sa načinom provođenja uredbe o vršenju ovlaštenja u preduzećima sa većinskim državnim kapitalom u FBiH zbog čega ministri iz HDZ-a jedno vrijeme nisu prisustvovali sjednicama.

/AA

Izvor: Vlada FBiH razriješila članove nadzornih odbora Aluminija i Elektroprivrede HZHB