Naslovna » Poslovne vijesti » Vučetić ojadio firmu za 1 1 milion KM

Vučetić ojadio firmu za 1 1 milion KM

image

Dragan Vučetić, bivši direktor Javnog preduzeća "Nikola Tesla" Banjaluka, osumnjičen je da je zloupotrebom službenog položaja i poslovnom prevarom oštetio ovo preduzeće za 1,1 milion maraka, saznaju "Nezavisne".

Vučetića, za kojim je ranije raspisana potjernica i koji se odrekao bh. državljanstva i uzeo njemačko, sumnjiče da je ova krivična djela počinio od 9. oktobra 2012. do 24. marta 2014. godine, u svojstvu vršioca dužnosti direktora ovog preduzeća, za vrijeme realizacije projekta “Elektromobil”.

Cijela priča je dobro smišljena pa je on bez saglasnosti Vlade RS kao vlasnika JP “Nikola Tesla” Banjaluka, te Nadzornog odbora, ali i Statuta preduzeća, novcem ovog javnog preduzeća osnovao povezano preduzeće “Nikola Tesla Gmbh” u Kelnu u Njemačkoj, s osnivačkim ulogom od 25.000 evra. Vučetić je tako smislio da proizvode po ovom projektu isporučuje toj firmi u Njemačkoj, gdje je takođe bio odgovorno lice i faktički je sam sa sobom sklapao ugovore, istovremeno izdajući mjenice na teret JP “Nikola Tesla” Banjaluka, kao garanciju ispunjenja obaveza. Tako je roba isporučivana za Njemačku, gdje je naplaćivana, ali taj novac nikad nije stigao nazad u RS.

Navodeći inicijale, Nedeljko Lubura, zamjenik načelnika Uprave Kriminalističke policije (UKP) RS, rekao je danas da su policijski službenici UKP RS podnijeli izvještaj Specijalnom tužilaštvu RS protiv V.D. (43). On je dodao da je djelima za koje ga sumnjiče V.D. prouzrokovao materijalnu štetu za JP “Nikola Tesla” Banjaluka od 1.104.878 KM i omogućio sticanje protivpravne imovinske koristi pravnom licu “Nikola Tesla Gmbh” iz Kelna u Njemačkoj od najmanje 500.175 KM.

“Za tim licem MUP RS je već u prethodnom periodu raspisao potragu i rad na ovom predmetu od strane UKP RS se nastavlja i dalje”, rekao je Lubura i dodao da UKP RS nije upoznat gdje se nalazi V.D., niti je na bilo koji način uspostavio kontakt s njim.

Predrag Ždrale, šef Odjeljenja za finansijske istrage u Jedinici za privredni kriminalitet, pojasnio je da je po projektu “Elektromobil” V.D. izvršio isporuku roba i usluga u korist preduzeća “Nikola Tesla Gmbh” Keln, dok je istovremeno JP “Nikola Tesla” Banjaluka opteretio obavezama dajući mjenice u njihovo ime i na njihov teret kao garanciju ispunjenja obaveza.

Iz MUP-a RS su još kazali da V.D. takođe sumnjiče i da je, suprotno zakonskim odredbama, u ime JP “Nikola Tesla” Banjaluka preduzeću iz Turske prodao mašine koje su bile vlasništvo preduzeća u stečaju iz Bileće, te je sredstva koja je dobio prebacio na preduzeće “Nikola Tesla Gmbh” Keln i iskoristio u poslovanju JP “Nikola Tesla” Banjaluka.

/Nezavisne

Izvor: Vučetić ojadio firmu za 1 1 milion KM