Naslovna » Financijska tržišta » Wall Street rastao najbrže u 70 godina

Wall Street rastao najbrže u 70 godina

Od 1947. nije zabilježen pet puta brži rast indeksa S&P 500 od rasta BDP-a.

Tržište je skočilo 190 posto/REUTERS

Nesrazmjer između makroekonomskih pokazatelja i američkog tržišta kapitala najveći je od završetka 2. svjetskog rata, pokazuju podaci Bloomberga.

Prema njihovu istraživanju, od ožujka 2009. kada je Wall Street dosegnuo svoje dno, pa do lipnja ove godine indeks S&P 500 rastao je na kvartalnoj razini prosječnih 4,7 posto što je pet puta brže od rasta BDP-a. Takav nesrazmjer nije zabilježen od 1947. godine. Pogled u podatke koji datiraju od 1927. godine pokazuje da dioničko tržište u pravilu počinje uspon prije rasta BDP-a, anticipirajući rast gospodarstva dva mjeseca ranije. U 14 recesijskih razdoblja od tada, S&P 500 ubilježio je rast od 12 posto u tromjesečju koje je prethodilo izlasku ekonomije iz recesije. To se dogodilo i 2009. kada je indeks ostvario 15 posto rasta između travnja i lipnja, posljednjem recesijskom kvartalu u SAD-u.

Međutim, indeks je od tada skočio 190 posto uz prosječni kvartalni rast ekonomije od 0,9 posto što je najveći burzovni uspon uz najslabiji ekonomski rast u posljednjih gotovo 70 godina. K tome, vrijednost dionica unutar tog indeksa u tom je razdoblju porasla 11 bilijuna dolara.Laszlo Birinyi, predsjednik Birinyi Associates, ističe kako se ne može naći čvrsta poveznica između ekonomskog rasta i dioničkog tržišta. "Možda je ono što smo vidjeli tijekom 2010. i 2011. bilo jače tržište. U narednom razdoblju vidjet ćemo ubrzavanje ekonomije i ne tako snažne poraste tržišta", ocjenjuje Birinyi. 

Izvor: Wall Street rastao najbrže u 70 godina

Komentiraj ovo

Vaša email adresa neće biti objavljena.Obavezna polja su označena *

*

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>