Naslovna » Politika » Zakon o radu u RS-u ponovo posvađao socijalne partnere

Zakon o radu u RS-u ponovo posvađao socijalne partnere

image
Ranka Mišić

Poslodavci i predstavnici Saveza sindikata Republike Srpske (RS) nastavili su sporenja o novom zakonu o radu.

Zbog nemogućnosti dogovora o dnevnom redu na kojem je bilo i to pitanje nije ni održana današnja sjednica Ekonomsko-socijalnog savjeta RS-a.

Sindikat ne odustaje od stava da, kako je rekla predsjednica Ranka Mišić, da ne treba usvajati novi zakon o radu u RS-u, već da je neophodna dosljedna primjena postojećih zakona, stabilna politička situacija, te borba protiv kriminala i korupcije.

Ona je u izjavi novinarima ponovila tvrdnju da više od 60 posto poslodavaca zloupotrebljava, odnosno ne primjenjuje Zakon o radu, jer ne uplaćuju doprinose, zbog čega su u problemima fondovi penzionog i zdravstvenog osiguranja, Zavoda za zapošljavanje te entitetski budžet.

S druge strane, poslodavci traže od Vlade RS-a da predloži novu verziju zakona o radu, jer je sadašnja u koliziji s drugim zakonskim rješenjima.

Predsjednik Ekonomsko-socijalnog savjeta i Udruženja poslodavaca RS-a Dragutin Škrebić ukazuje da je entitetska vlada kriva za ovu situaciju jer treba da vlada i predlaže zakone.

-Četvrtu godinu zaredom u programu rada Vlade i Narodne skupštine imamo zakon o radu, a mi do danas od Vlade nemamo radnu verziju tog zakona – istakao je Škrebić uz stav da je socijalni dijalog u RS-u „upao u ćorsokak“.

-Nije mi poznato gdje će ovaj brod dalje da plovi, ukoliko budemo ovako isključivi i ako budemo ovako ne radili – tvrdi Škrebić.

Ukazao je da su od vlade očekivali prijedlog novog zakona o radu i analizu postojećeg.

-Vlada nema vremena za spavanje, već mora povlačiti poteze – rekao je Škrebić.

I zamjenik predsjednika Unije udruženja poslodavaca RS-a Saša Trivić je dodao da su poslodavci saglasni da se formira radna grupa za izradu novog zakona o radu, ali da tu grupu vodi Vlada i da bude medijator u razgovorima i dogovorima, a „ne da se iz toga izvlači”.

/Fena

Izvor: Zakon o radu u RS-u ponovo posvađao socijalne partnere