Naslovna » Financijska tržišta » ZSE: Crobex kliznuo četvrti dan zaredom

ZSE: Crobex kliznuo četvrti dan zaredom

Crobex indeks bio je oko podneva u minusu za 0,12 posto, na 1.893 boda, a Crobex10 za 0,06 posto, na 1.084 boda.

Thinkstock

Na Zagrebačkoj je burzi Crobex indeks i danas u minusu, četvrti dan zaredom, pa je na putu prvog tjednog gubitka nakon četiri tjedna neprestanog rasta, dok je u fokusu investitora dionica Valamar Rivijere, kojom je ostvarena većina prometa.

Crobex indeks bio je oko podneva u minusu za 0,12 posto, na 1.893 boda, a Crobex10 za 0,06 posto, na 1.084 boda.

Redovni promet dionicama iznosio je 4,7 milijuna kuna, što je, doduše, oko 1,5 milijuna više nego jučer u ovo doba, no to je i dalje slab promet.

"Sa smanjenjem likvidnosti, rast indeksa na domaćem tržištu je popustio. Nakon četiri tjedna rasta, očito je da će Crobex tjedan završiti u minusu, pod utjecajem dobitonosnih prodaja, a moguće i negativnog sentimenta koji dopire sa inozemnih burzi", kaže Boris Mažurin, analitičar u odjelu Ekonomskih istraživanja Hypo Alpe Adria grupe.

Crobex idneks od početka tjedna u minusu je 1,8 posto, a Crobex10 1,54 posto.

Većina današnjeg prometa koncentrirana je na dionicu Valamar Rivijere, čija je cijena u korekciji četvrti dan uzastopno, dodaje Mažurin.

Dionicom Valamar Rivijere, kojom se trguje u MTP tržištu, do podneva je ostvareno 1,9 milijuna kuna prometa, a cijena joj je na gubitku 4,5 posto, na 20,3 kune.

U redovnom trgovanju najlikvidnija je povlaštena dionica Adrisa, sa 416.000 kuna prometa. Cijena joj je oslabila 0,11 posto, na 345 kuna.

Dionicom Đuro Đaković Holdinga, pak, ostvareno je 373.000 kune prometa, a cijena joj je pala 0,72 posto, na 41,23 kune.

Među likvidnijim izdanjima, većina dionica bilježi pad cijene. Jedina s dobitkom zasad je dionica Zvijezde, čija cijena u plusu 1,7 posto, na 3.005 kuna.

Najveće gubitke bilježe dionice Hotela Imperial, s padom cijene za 6 posto, na 470 kuna, te Hotela Maestral, za 5,47 posto, na 285 kuna.

A na europskim su burzama cijene dionica i danas pod pritiskom, drugi dan zaredom, jer su ulagači i dalje pod dojmom slabih makroekonomskih podataka iz Njemačke, koji bi mogli pritisnuti ionako krhko gospodarstvo eurozone.

Pariški CAC, londonski FTSE i frankfurtski DAX indeks bili su u oko podneva na gubitku između 1,5 i 2 posto.

Izvor: ZSE: Crobex kliznuo četvrti dan zaredom

Komentiraj ovo

Vaša email adresa neće biti objavljena.Obavezna polja su označena *

*

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>