Naslovna » Financijska tržišta » ZSE: Mirnije trgovanje i pad dioničkih indeksa

ZSE: Mirnije trgovanje i pad dioničkih indeksa

Redovni promet iznosio je 9,6 milijuna kuna, što je otprilike sedam milijuna kuna manje nego u petak.

Thinkstock

Na Zagrebačkoj su burzi glavni dionički indeksi pali u mirnoj trgovini, dok investitori s oprezom iščekuju objavu poslovnih rezultata domaćih kompanija za treće tromjesečje, a najveće zanimanje danas je privukla povlaštena dionica Adrisa.

Crobex je u minusu nešto većem od jedan posto, pao je za 1,06 posto, na 1.826,50 boda, a Crobex10 je snižen za 0,67 posto i trgovanje zaključuje na 1.046,77 bodova.

Redovni promet iznosio je 9,6 milijuna kuna, što je otprilike sedam milijuna kuna manje nego u petak.

Najveći promet, od 2,3 milijuna kuna, ostvaren je povlaštenom dionicom Adrisa, koja je na vrijednosti izgubila 2,17 posto, na 334 kune.

Milijunski promet imala je još samo dionica HT-a, 1,8 milijuna kuna, a cijena joj je pala za 0,48 posto, na 156,90 kuna.

Dionicom Valamar Riviere, kojom se trguje na MTP-u, ostvaren je promet od 732,9 tisuća kuna, dok joj je cijena pala za 0,45 posto, na 19,80 kuna.

Dionice Liburnije Riviera Hotela pak imale su 566,9 tisuća kuna prometa, a cijena im je porasla za 1,45 posto, na 3.500 kuna.

Najveći skok cijene među trgovanijim dionicama imale su dionice Ingre, za 12,24 posto, na 2,75 kuna, uz promet od 541,9 tisuća kuna. Ta je tvrtka danas objavila da je s alžirskom državnom tvrtkom Cosider zaključila ugovor o projektiranju, isporuci i montaži hidromehaničke opreme za branu L'Ouldjet Mellegue u Alžiru vrijedan 24 milijuna kuna.

Veći dobitak danas bilježi i dionica Varteksa s rastom cijene za 11,29 posto, na 27,40 kuna, uz promet od 98,7 tisuća kuna, a uz skromniji promet od 58,2 tisuće kuna dionici Badela 1862 cijena je porasla za 6,37 posto, na 13,70 kuna. Badel je danas potvrdio da je krajem prošlog tjedna održan sastanak s predstavnicima više ministarstava oko restrukturiranja Badela, da će uskoro biti objavljen novi javni poziv za dokapitalizaciju i strateško povezivanje u okviru postupka predstečajne nagodbe, kao i da se pregovara o mogućnostima mirnog rješavanja svih sporova koji opterećuju tvrtku pa tako i s bivšim čelnikom tvrtke Antom Perkovićem. Iz Badela su to potvrdili u odgovoru na upit Zagrebačke burze u vezi danas objavljenog teksta u nekim medijima da se država želi nagoditi s Antom Perkovićem.

Među dionicama s prometima većim od sto tisuća kuna rast cijene bilježe dionice Imperiala za 3,96 posto, na 520 kuna, Čakovečkih mlinova za 3,67 posto, na 3.900 kuna, itd.

Po padu cijene pak danas se izdvajaju dionice Atlantske plovidbe s padom za 4,47 posto, na 341,04 kune, te dionice Viadukta kojima je cijena potonula za 8,81 posto, na 255,34 kune. Viadukt je danas objavio devetomjesečno financijsko izvješće, a nekonsolidirano izvješće pokazuje da je ta građevinska tvrtka u devet mjeseci poslovala s gubitkom od 11,4 milijuna kuna, dok je u istom prošlogodišnjem razdoblju imala dobit od 3,3 milijuna kuna. Uprava Viadukta objašnjava da je na rezultat utjecalo smanjenje prihoda uzrokovano ekstremno kišnim vremenom, koje je ometalo radove, napose zemljane. Ukupni prihodi te kompanije u prvih devet mjeseci iznosili su 587,7 milijuna kuna, što je 4 posto manje u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje. Istodobno, ukupni rashodi iznosili su 599,2 milijuna kuna te su bili 1,6 posto manji.

Izvor: ZSE: Mirnije trgovanje i pad dioničkih indeksa

Komentiraj ovo

Vaša email adresa neće biti objavljena.Obavezna polja su označena *

*

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>